Svijet

Stanovnici Moskve uznemireni zbog napada dronovima (VIDEO)

Stanovnici Moskve uznemireni zbog napada dronovima (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Stanovnici Moskve uznemireni zbog napada dronovima (VIDEO)

MOSKVA - Stanovnici glavnog grada Rusije, Moskve, vidno su uznemireni, a kod nekih briga prerasta u bijes. Rupe na fasadi i razbijeni prozori nakon napada dronova na metropolu, a neke zgrade su lakše oštećene.

Vijest o napadu dronom na Moskvu juče se munjevito proširila ruskom prestonicom. "Radim u blizini. Kada sam išla na posao, vidjela sam ih. Bilo je jezivo", kaže jedna prolaznica. "Nije dobro, zastrašujuće je", kaže jedan muškarac.

Zabrinjavajuće je, kaže i Aleksandra dok čeka na dozvolu da se vrati u svoj stan. Dron koji se srušio udario je u njenu zgradu. "Uvijek je izgledalo kao da je sve to daleko - a sada je ovdje u Moskvi".

Na pogođenim zgradama vidljiva su samo manja oštećenja: rupe na fasadi, tragovi čađi, razbijeni prozori. Prema podacima Ministarstva odbrane, sistem protivvazdušne odbrane bio je uspješan.

Ali, mnogi su u strahu. Stanovnici prestonice vidno su uznemireni - toliko da je morao da reaguje i Kremlj. Povodom napada dronom popodne se iznenada javnosti obratio predsjednik Vladimir Putin. Napad je protumačio kao odgovor Kijeva na ciljani ruski napad na sjedište ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Kao što znate, kijevski režim je kao odgovor na to izabrao drugačiji put i pokušava da zastraši Rusiju, ruske građane, tako što gađa stambene zgrade", rekao je šef Kremlja. "To je, naravno, jasan znak terorističke aktivnosti".

Ali, Kijev u tome neće uspjeti, glasila je njegova poruka - s jedne strane, zato što Rusija zna kako da se zaštiti, a s druge, jer će se vojna operacija nastaviti sve dok takvi napadi više ne budu bili mogući. Putin je poručio da Ukrajina treba da očekuje snažnije napade, zato što je gađala civilne ciljeve u Rusiji.

Takve riječi dobro prolaze kod pojedinih građana. Briga se pretvara u bijes. "Nije bitno da li su nam oni bratski narod ili ne - naši vojnici ginu", kaže jedan čovjek, prenosi "b92". Vojnici i njihove porodice morali bi da budu sigurni da će zbog njihove smrti uslijediti osveta. Ali, to nije lak zadatak. "Mislim da sve to može da se zaustavi samo odlučnijom akcijom", kaže taj čovjek.

U Moskvi se za sada ne spominje mogućnost da iza napada možda stoje ruske snage. To što je vlada u Kijevu negirala bilo kakvu direktnu odgovornost, u potpunosti se zanemaruje. Meta napada bile su oblasti na jugu i jugozapadu Moskve, gdje se nalaze stambena naselja koja se smatraju elitnim. Tamo se nalazi i jedna Putinova rezidencija.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, napad je izveden s osam dronova, od kojih je oboreno pet, a tri su se srušila. Ruske vlasti sprovode istragu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije