Svijet

Stariji Moskovljani treba da ostanu kod kuća

Stariji  Moskovljani treba da ostanu kod kuća
Foto: Ilustracija | Stariji Moskovljani treba da ostanu kod kuća

MOSKVA - Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin naredio je danas da stariji sugrađani ostanu kod kuće i preporučio poslodavcima da omoguće rad od kuće nakon što je u ruskoj prijestonici naglo povećan broj oboljelih od virusa korona.

Sobjanjin je naveo da Moskovljani stariji od 65 godina treba da ostanu kod svojih kuća od ponedjeljka 28. septembra.

Na početku epidemije, u Moskvi su bile uvedene oštre mjere, uključujući ukidanje besplatnih karti za javni prevoz starijim građanima.

"Na žalost, u proteklih nekoliko dana primjetan je značajan porast broja zaraženih u Moskvi", rekao je Sobjanjin.

Broj zaraženih u Moskvi povećan je juče za 1.050, što je najviše od 23. juna, a Sobjanjin napominje da je registrovano i veliko povećanje primljenih pacijenata u bolnice.

Prema njegovim riječima, bilo bi posebno opasno za starije i osobe sa hroničnim oboljenjem ukoliko bi se neko istovremeno zarazio običnim gripom i virusom korona i da zbog toga od njih traži da od 28. septembra ostanu kod kuće.

Dekret gradonačelnika Moskve znači da je poštovanje mjere obavezno, a izuzetak su medicinska njega, kupovina, šetnja psa i odlazak na posao.

Sobjanjin je istakao da ugrožene grupe treba da rade od kuće ili da odu na odmor, ukoliko je to moguće. On je od poslodavaca zatražio da što je moguće više radnika upute na rad od kuće.

U Rusiji je od početka pandemije zaraženo 1.128.836 osoba i registrovano gotovo 20.000 umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije