Svijet

Stejt department se uključuje u slučaj ubistva na Zakintosu?

Stejt department se uključuje u slučaj ubistva na Zakintosu?
Foto: Ilustracija | Stejt department se uključuje u slučaj ubistva na Zakintosu?

VAŠINGTON - Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u slučaj ubistva Amerikanca Bakarije Hendersona koji je ljetos na smrt prebijen na Zakintosu.

Senatori Džon Kornin i Ted Kruz zajedno sa kongresmenom Majklom Mekolom poslali su pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da "iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbjegnu pravdi", prenosi CBSNews.

Kako se navodi, Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedjelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv navodnih ubica njihovog sina.

"Radi se o drugoj zemlji - nismo sigurni kako će izgledati proces. Zato se nadamo da oni razumiju kako bi taj proces trebalo da izgleda i mogu da nam pomognu da prođemo kroz to. Zato što bez pritiska američke vlade, iskreno, vjerovatno nemamo čemu da se nadamo", rekla je Džil.

Njen suprug Fil kaže da porodica traži neke odgovore.

"Zaista želimo samo istinu koju još nemamo. I zbog toga pokušavamo da pronađemo pravdu u tome", rekao je on.

Advokati Erl Vord i Džonatan Abadi rade na tome da osiguraju da porodica Henderson bude zastupljena na sudu.

"Nema načina da vradimo Bakarija... ali mislim da ideja da bi ljudi mogli da urade ovo i da se izvuku povećala bi stepen nezadovoljstva koji je skoro nezamisliv", kaže Abadi.

Na upit CBS Newsa Stejt departmentu da li je u kontaktu sa grčkom vladom o ovom slučaju, portparolka nije direktno odgovorila, ali je rekla: "Nastavljamo da pratimo istragu grčkih vlasti".

Henderson (22) je ubijen na Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana. Dvojica Srba su puštena i nalaze se u Srbiji, a još se čeka na više detalja o procesu i o tome kada ce početi suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije