Ex -Yu

Zakintos: Jednom Srbinu pritvor, dvojici kaucija 5.000 evra

Zakintos: Jednom Srbinu pritvor, dvojici kaucija 5.000 evra
Foto: Mirror | Zakintos: Jednom Srbinu pritvor, dvojici kaucija 5.000 evra

ATINA - Istražni sudija na grčkom ostrvu Zakintos odredio je da jedan od četvorice srpskih državljana koji su danas saslušani ostaje u pritvoru do početka suđenja za učešće u ubistvo američkog turiste, dok će se druga dvojica Srba braniti sa slobode uz plaćenu kauciju od po 5.000 evra.

Četvrti saslušani srpski državljanin dobio je kratko odlaganje procesa i ponovo će svjedočiti sutra, prenosi AP.

Agencija navodi da su ova dvojica među devet muškaraca starih između 18 i 34 godine - jednog Grka, sedam Srba i bitanskog državljanina srpskog porijekla - koji su 7. jula osumnjičeni za ubistvo 22-godišnjeg Bakarija Hendersona, kojeg je na smrt pretukla grupa muškaraca ispred bara u Laganasu na Zakintosu.

Navodi se da je petorici ostalih osumnjičenih, koji su juče imali 12-časovo svjedočenje pred sudijom, određen pritvor do početka suđenja.

Trojici Srba 18 mjeseci pritvora

Istražni sudija je za trojicu Srba koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu američkog državljanina Bakari Hendersona na grčkom ostrvu Zakintos, odredio pritvor od 18 mjeseci, piše danas Politika.

Neizvjesno je kada će početi samo suđenje jer je prethodno potrebno sprovođenje detaljne istrage i prikupljanje dokaza.

Njih će biti jer se gotovo svakodnevno pojavljuju novi zapisi sa video kamera koji sa dosta preciznosti ukazuju na to kako se sve odigravalo.

Snimak iz bara i onog što se kasnije desilo na ulici, dramatični momenti obaranja i, zatim, šutiranja Amerikanca obišli su svijet, i oni su na Jutjubu, navodi Politika i dodaje da gotovo da nema TV stanice koja ih nije objavila.

U svakom slučaju, dodaje list, srpske državljane čeka višemjesečni pritvor sve dok se ne završi istraga i ne prikupe relevantni dokazi. Onda slijedi podizanje i potvrđivanje optužnice i tek tada zakazivanje suđenja.

U sudu je danas završeno početno saslušanje četvorici osumnjičenih državljanina Srbije za ubistvo američkog, dan nakon što je ostaloj petorici određen pritvor za isto djelo.

Osumnjičeni za ubistvo američkog turiste odbacili su juče optužbe pred istražnim sudijom a do sada je saslušano pet osumnjičenih među kojima su tri srpska državljana, prenosi B 92 pozivajući se na grčke medije.

Svima je određen pritvor do početka suđenja, a kako pišu mediji, mladići su odbacili svaku umiješanost u zločin "iako se oni jasno vide na snimcima tuče".

Izbacivač srpskog porijekla rekao je pred sudijom da "nije udarao žrtvu".

"Nisam ga tukao, ili mu bar nisam naneo smrtonosni udarac jer mi je ruka slomljena", rekao je on.

Grčki barmen je takođe rekao da on nije taj koji je ubio Bakarija Hendersona.

"Da, udarao sam ga, ali nisam imao namjeru da ga ubijem. Vidio sam da je u tuči moj kolega i dotrčao sam da pomognem", rekao je on.

Stefanović: Grčka korektna u saradnji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Solunu sa grčkim kolegom Nikosom Toskasom i u tom razgovoru se, kaže, uvjerio se u fer tretman prema državljanima Srbije.

Stefanović je novinarima u Solunu rekao da se prema njima postupa u skladu sa zakonom.

On je dodao da je grčka strana do sada bila korektna u saradnji, kako policija tako i pravosuđe.

RTS:Bez osnova spekulacije o izručenju Srba sa Zakintosa SAD

Medijske spekulacije o navodnoj ekstradiciji SAD srpskih državljana osumnjičenih za ubistvo američkog državljanina Bakarija Hendersona na Zakintosu su bez osnova, navodi RTS.

Kako javlja dopisnica "Radio Beograda" iz Atine, grčka policija je sve snimke tuče u "Bar kodu" u mjestu Laganas predala Interpolu i, prema navodima policije, traga se za još šest osoba koje su učestvovale u tuči.

Dopisnica navodi da su medijske spekulacije o navodnom izručenju srpskih državljana američkom pravosuđu bez osnova, jer će se njima suditi po grčkim zakonima.

Istražni sudija na grčkom ostrvu Zakintos odredio je da jedan od četvorice srpskih državljana koji su danas saslušani ostaje u pritvoru do početka suđenja za učešće u ubistvo američkog turiste, dok će se druga dvojica Srba braniti sa slobode uz plaćenu kauciju od po 5.000 evra.

Četvrti saslušani srpski državljanin dobio je kratko odlaganje procesa i ponovo će svjedočiti sutra, prenosi AP.

RTS saznaje da će državljani Srbije kojima je određen pritvor do 18 mjeseci biti prebačeni u zatvor /u gradiću Avlonu, koji se nalazi 50-ak kilometara od Atine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije