Svijet

Pratite nas na Google news

Šteta nakon poplave u Veneciji nekoliko stotina miliona evra

Šteta nakon poplave u Veneciji nekoliko stotina miliona evra
Foto: Tanjug | Šteta nakon poplave u Veneciji nekoliko stotina miliona evra
Tanjug

VENECIJA - Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

"Venecija je na koljenima", napisao je Brunjaro na Twitteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpjela ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, prenio je AP.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, cijena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promjena", napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpjela "nepopravljivu štetu", prenio je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Poplave su odnjele i jednu žrtvu. To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpio kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u posljednjih 20 godina, a posljednja je bila u oktobru 2018. godine.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao rijeka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabilježenog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći dio Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vrijeme prognozira se i za naredne dane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije