Svijet

Stiže droga od koje je Evropa strahovala, 50 puta jača od heroina

Stiže droga od koje je Evropa strahovala, 50 puta jača od heroina
Foto: Nezavisne/arhiva | Stiže droga od koje je Evropa strahovala, 50 puta jača od heroina

BRISEL - Evropska se unija mora pripremiti na nagli porast sintetičke droge fentanila, izjavila je za list Politico evropska komesarka za unutrašju politiku Ilva Johanson.

Reakcija je to na upozorenje američkog državnog sekretara  Entonija Blinkena da Evropa ili još nije otkrila problem sa sintetičkim drogama ili će joj se on uskoro dogoditi.

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Na popratnom događaju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o zdravstvenim i bezbjednosnim prijetnjama sintetičkih droga, američki predsjednik Džo Bajden pozvao je saveznike da ozbiljno shvate prijetnje uzrokovane fentanilom, ispripovijedala je Johanson.

“To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati”, riječi su koje je Blinken u razgovoru o sintetičkim drogama uputio sekretarki Johanson.

Sjedinjene Američke Države nastoje unaprijed upozoriti svoje saveznike „kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju“, rekla je Johanson u razgovoru za Politico. Dodala je da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost Evropskoj uniji s obzirom da je kanabis na kontinentu najpoznatija droga, a kokain je ona čija je konzumacija u najvećem porastu.

Međutim, u odnosu na SAD gdje se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Evropa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga što bi moglo vrlo lako izazvati krizu, ističe Johanson.

„Kapaciteti za proizvodnju fentanila u Evropskoj uniji postoje, imamo ih“, tvrdi Johanson.

„To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla krenuti istog trena kad neko odluči početi i zaključi da postoji potražnja“.

U EU su 2021. ugašena 434 nedozvoljenih laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, prema Evropskom izvještaju o drogama iz ove godine.

Eksperti iz evropske agencije za droge upozorili su ranije ove godine kako bi talibanska zabrana uzgoja maka u Avganistanu mogla drastično smanjiti uvoz heroina u Evropu što bi, pak, moglo dovesti do porasta sintetičkih opijata.

„Moramo biti oprezni i pripremljeni“, upozorava Johanson.

EU već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge koja se bavi i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlasti i duplo više resursa, kazala je ona kako prenosi Poslovni.hr.

Evropski plan za borbu protiv trgovine drogom koji je najavila predsjednica Evropske komisije Ursule von der Lejen u svom govoru o stanju Evropske unije, bitće usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johanson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije