Svijet

Stižu reakcije na Putinovu odluku o mobilizaciji

Stižu reakcije na Putinovu odluku o mobilizaciji
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Stižu reakcije na Putinovu odluku o mobilizaciji

KIJEV, MOSKVA - Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio djelimičnu mobilizaciju stiže niz reakcija zapadnih zemalja na ovu odluku Kremlja.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, ocijenio je danas da je najavljena djelimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak" koji će se pokazati krajnje nepopularnim.

Podoljak smatra da se rat u Ukrajini ne odvija prema planu Moskve.

On je u poruci Rojtersu rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da prebaci ma Zapad krivicu za otpočinjanje "ničim izazvanog rata" i za pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.

Robert Habek, njemački vicekancelar, rekao je da je djelimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor.

On je rekao da je to još jedan loš i pogrešan korak Rusije

"O tome ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", rekao je on.

Britansko ministarstvo inostranih poslova upozorilo je da je mobilizacija trupa Vladimira Putina treba "shvatiti veoma ozbiljno", prenosi Dejli mejl.

Džilijan Kigan, britanska ministarka spoljnih poslova, priznala je da Zapad "ne kontroliše tiranina" i probala je da pokuša da zahtjeva smirenje uprkos zastrašujućim prijetnjama.

Petr Fiala, češki premijer, čija zemlja predsjedava EU, ocijenio je da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi djelimične mobilizacije dalji dokaz da postoji samo jedan agresor, a to je Rusija.

"Djelimična mobilizacija je samo još jedan dokaz da u ovom ratu postoji samo jedan agresor - a to je Rusija", napisao je na Twitteru Fiala.

"Moramo dalje da pomažemo Ukrajini, jer je to u našem interesu", poručio je šef češke vlade.

Kina poziva na dijalog

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rješavanje bezbjednosnih problema svih.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosljedan i jasan", prenosi Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije danas je naredio prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, "nuklearnom ucjenom".

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije