Svijet

Stoltenberg: Imamo sporazum koji Finskoj i Švedskoj otvara put u NATO

Stoltenberg: Imamo sporazum koji Finskoj i Švedskoj otvara put u NATO
Foto: N.N. | Stoltenberg: Imamo sporazum koji Finskoj i Švedskoj otvara put u NATO

MADRID - Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uvjeren da će Finska i Švedska uspješno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumijevanju.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma", rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

Švedska i Finska su se na pregovorima u Madridu obavezale da će odustati od politike embarga protiv turske odbrambene industrije, rečeno je za RIA Novosti u kabinetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana.

Turska je potvrdila podršku politici otvorenih vrata NATO i izrazila podršku pozivu da se Finska i Švedska priključe alijansu u Madridu.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnijele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske tokom koje su stradale desetine hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije