Svijet

Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa Alijansom

Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa Alijansom
Foto: Tanjug | Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa Alijansom

BEOGRAD, BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da to nije prepreka za saradnju.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon sastanka Savjeta NATO u Briselu, istakao da je NATO potvrdio poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

"Nema nikakve sumnje da poštujemo u potpunosti odluku Srbije da ostane vojno neutralna zemlja. Srbija je suverena zemlja, Srbi su odabrali da budu vojno neutralna zemlja i mi to u potpunosti poštujemo", rekao je Stoltenberg, napominjući da su i Švedska i Finska neutralne, ali su bliski prijatelji NATO.

On je rekao da nema kontradikcije i da nije nemoguće biti neutralna zemlja i imati dobru saradnju i partnerstvo sa NATO.

"To smo i danas potvrdili. To, takođe, znači da Srbija treba da odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom. Postoje vojne aktivnosti i vježbe i sa Rusijom, ali i sa NATO. Na Srbiji je da o tome donese odluke, a mi poštujemo šta Srbija odluči. To se tiče i Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu", istakao je Stoltenberg.

On je rekao da pozdravlja proširenje saradnje Srbije sa NATO, te dodao da se sa Vučićem vodio otvoren razgovor o prošlosti, šta se desilo 1999. godine, ali da je jedini način da se to prevaziđe da svi budu pošteni u tim pitanjima.

Stoltenberg je naveo da je sastanak bio dobar i pozdravio je činjenicu da je do njega došlo jer su Srbija i NATO suočeni sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima.

Generalni sekretar NATO ponovio je da bilo kakva transformacija i promjena mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga u "Vojsku Kosova" mora da se uradi u skladu sa tamošnjim ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije