Svijet

Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je od ključnog značaja da se obezbijede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost i zaštitu tog postrojenja.

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbjednosne kapacitete da podrže posjetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posjetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije