Svijet

Štrahe: Ostavka je bila najveća greška

Štrahe: Ostavka je bila najveća greška
Foto: Facebook/Arhiva | Štrahe: Ostavka je bila najveća greška
Tanjug

BEČ - Bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tri godine poslije pojavljivanja video snimaka večeri na Ibici, koji su doveli do njegovog političkog pada, ocjenjuje da mu je najveća greška bila što je podnio ostavku.

Štrahe je, u intervjuu za televiziju "Puls 24", koji je sniman u vili na Ibici, odakle potiču video snimci koji su srušili austrijsku vladu u kojoj je bila FPO, ponovio da, kao što dokazuju neuspjela suđenja protiv njega, nije te kobne večeri, prije šest godina, ništa učinio što bi bilo protivzakonito.

Video snimci objavljeni su u maju prije tri godine, poslije čega je Štrahe podnio ostavku na mjesto vicekancelara i potom lidera FPO, poslije čega je tadašnji kancelar Sebastijan Kurc odlučio da raskine koliciju sa slobodarcima.

Radi se o klopci koju su Štraheu, i njegovoj do tada desnoj ruci Johanu Gudenusu, postavili Julijan Hesentaler i njegov tim.

Postoji video materijal od sedam sati u jednoj vili na Ibici, kada je Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog oligarha ponudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj partiji.

Inače Hesentaler se nalazi u zatvoru zbog trgovine kokainom.

Štrahe ističe da je u javnosti objavljen samo dio video snimka i da su neke njegove izjave izvađene iz konteksta, što, kaže, potvrđuju i nadležne vlasti.

"U video snimku nema niti jednog koruptivnog akta", podvukao je on.

Kritikovao je i nekadašnjg koalicionog partnera, rekavši da je Kurc očigledno primjenjivao dvostruke aršine, kao i predsjednik Austrije Aleksander van der Belen.

"Kada su pokrenute istrage protiv Kurca nije odmah došlo do ostavke. Ja sam, nakon Ibice, odmah izašao u javnost izvinio se i podnio ostavku. A kod Kurca su mi nedostajale riječi predsjednika 'nismo svi takvi'", objasnio je on.

Štrahe je istakao da je video bio "politički motivisani atentat na njega".

Najavio je da će majicu koju je nosio "kobne" večeri dati na humanitarnu aukciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije