Svijet

Sud Teksasa zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama

Sud Teksasa zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama
Foto: Pexels/Ilustracija | Sud Teksasa zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama

HJUSTON - Vrhovni sud Teksasa privremeno je zabranio trudnici Kejt Koks abortus fetusa sa anomalijama, nakon što joj je odlukom suda u četvrtak odobren medicinski izuzetak od zakona koji dozvoljava prekid trudnoće do šeste nedjelje.

Zabrana je stupila na snagu nekoliko sati nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zaprijetio da će krivično goniti ljekare ili bolnicu u slučaju abortusa, prenosi CNN.

Kod fetusa je otkrivena hromozomska anomalija i deformacija kičme i trudnici je saopšteno da nastavak trudnoće može dovesti njeno zdravlje, plodnost i život u pitanje.

Tridesetjednogodišnja žena je majka dvoje djece i nekoliko puta je bila prinuđena da se javi u hitnu pomoć zbog teških grčeva i gubitka tečnosti, ali je,  uprkos riziku, ljekarima po zakonu zabranjeno da izvrše abortus.

Tužilac Pakston je naveo da trudnica nije uspjela da dokaže da se nalazi u "riziku od smrtnog ishoda ili većih tjelesnih povreda".

Advokati Kejt Koks su saopštili da država (Teksas) tvrdi da ima moć da, bez obzira na želje Koks i njene porodice, kao i na dobronamjerne savjete ljekara, više cijeni neodrživu trudnoću nego život trudnice Koks i živote buduće djece, koju se njen muž i ona nadaju da će imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije