Svijet

Sukobi u Bagdadu: Lete kamenice, odjekuju pucnji, ima poginulih

Sukobi u Bagdadu: Lete kamenice, odjekuju pucnji, ima poginulih
Foto: Tanjug/AP | Sukobi u Bagdadu: Lete kamenice, odjekuju pucnji, ima poginulih

BAGDAD - Na trećem glavnom mostu u centralnom Bagdadu izbili su sukobi dok snage bezbjednosti pokušavaju da spriječe antivladine demonstrante da pređu preko rijeke Tigar u pravcu Zelene zone, gdje se nalazi sjedište Vlade.

Desetine demonstranata mogle su se vidjeti kako trče ulicama, a neki od njih kako nose ranjene ljude, dok su u pozadini odjekivali pucnji, prenio je AP.

Demonstranti su prišli sjedištu državne iračke televizije.

Oni su bacali kamenje na snage bezbjednosti, koje su se rasporedile s oklopnim vozilom s vodenim topom.

Pozivajući se na neimenovane policijske i zdravstvene izvore, AP javlja da je u sukobima u kojima su korišteni gumeni meci, bojeva municija i suzavac poginula jedna osoba, a da je 24 ranjeno.

Reuters javlja, pozivajući se na svjedoke, da je u sukobima između demonstranata i iračkih snaga bezbjednosti u blizini mosta Ahrar poginulo najmanje pet osoba.

Jedan svjedok vidio je da je poginuo jedan muškarac, kada su snage bezbjednosti pucale bojevom municijom u blizini mosta Ahrar, dok je Reutersov snimatelj vidio još najmanje četvoro pognulih.

Bezbjednosni i ljekarski izvori su naveli da je jedna osoba poginula, a 22 povrijeđene dodajući da su korišteni gumeni meci i suzavac, a ne bojeva municija.

Desetine hiljada Iračana proteklih dana demonstrirale su u centralnom Bagdadu i širom, uglavnom, šiitskog južnog dijela Iraka pozivajući na svrgavanje političkog sistema.

Protesti su organizovani zbog raširene korupcije, visoke nezaposlenosti i loših javnih usluga.

Snage bezbjednosti ubile su više od 250 ljudi u dva talasa protesta od početka oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije