Svijet

Sve spremno za inauguraciju Erdogana, dolaze državnici iz cijelog svijeta

Sve spremno za inauguraciju Erdogana, dolaze državnici iz cijelog svijeta
Foto: N.N. | Sve spremno za inauguraciju Erdogana, dolaze državnici iz cijelog svijeta

ANKARA – Sve je spremno za inauguraciju Redžepa Taipa Erdogana na funkciju predsjednika Turske.

Erdogan će položiti zakletvu u Velikoj narodnoj skupštini Turske u 14 sati, po lokalnom vremenu, čime će zvanično započeti svoju dužnost, prenosi Una TV

Prema informacijama koje je objavila turska agencija Anadolija, očekuje se prisustvo velikog broja zvanica iz cijelog svijeta.

Među njima će biti i članovi Predsjedništva BiH.

Denis Bećirović je još juče otputovao u Tursku, dok će mu se danas pridružiti i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te član Predsjedništva Željko Komšić.

Takođe, inauguraciji će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i lider SDA Bakir Izetbegović.

Inače, kako javlja reporterka UNE sa lica mjesta kontrole za ulazak su rigorozne i traju pola sata, te da je već sada, dakle pet sati uoči same inauguracije ogromna gužva.

Nakon ceremonije polaganja zakletve, Erdogan će posjetiti Anitkabir, Ataturkov mauzolej, a potom prisustvovati ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati u Ankari.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavilo Vrhovna izborna komisija Turske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije