Svijet

Pratite nas na Google news

Švedska odustala od istrage protiv Asanža

Švedska odustala od istrage protiv Asanža
Foto: Screenshot/BBC | Švedska odustala od istrage protiv Asanža
N.N.

Tužilaštvo u Švedskoj odustalo je od istrage protiv suosnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža povodom optužbi za silovanje iz 2010. godine.

Asanž, koji negira optužbe, izbjegavao je izručenje Švedskoj zatraživši azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Međutim, 48-godišnjak je u maju ove godine izbačen iz ekvadorske ambasade i osuđen na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Trenutno se nalazi u Belmarš zatvoru u Londonu.

Švedsko tužilaštvo je saopštilo: "Zamjenica direktora javnog tužilaštva Eva Mari Peršon je danas odlučila da prekine istragu o Džulijanu Asanžu.

Razlog za ovu odluku je to što su dokazi znatno oslabili zbog dugog perioda vremena koji je protekao od događaja o kojima je riječ."

Tužioci su rekli da je odluka donesena nakon što je ispitano sedam svjedoka iz ovog slučaja.

Kakve su reakcije?

Predstavnici WikiLeaksa pozdravili su odluku švedskih pravosudnih organa.

"Sada bi bilo dobro da se koncentrišemo na prijetnju o kojoj Asanž govori već godinama - agresivnom progonu koje sprovodi Amerika i prijetnji koje takvo činjenje predstavlja za Prvi amandman", kazao je Kristin Hrafnson, glavni urednik WikiLeaksa.

S kakvim se optužbama Asanž suočava u Americi?

Američki pravosudni organi podigli su protiv Asanža optužnicu zbog navodnog hakerskog upada.

WikiLeaks je objavio veliki broj povjerljivih dokumenata američle vlade, a za to mu prijeti zatvorska kazna do pet godina.

U junu je Sadžid Džavid, britanski ministar unutrašnjih poslova, formalno prihvatio američki zahtjev za izručenje Asanža.

(BBC.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije