Svijet

Talibani zainteresovani za isporuku ruskih vakcina

Talibani zainteresovani za isporuku ruskih vakcina
Foto: Pixabay/torstensimon | Talibani zainteresovani za isporuku ruskih vakcina

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu zainteresovane su za isporuku ruskih vakcina protiv virusa korona, izjavio je ministar zdravstva u privremenoj vladi Kalandar Ibad.

On je naglasio da je talibanima vrijedno sve što pomaže borbi protiv pandemije i jača zdravlje građana Avganistana.

"Zainteresovani smo za nabavku vakcina od Rusije, kao i iz bilo koje druge zemlje koja želi da nam pruži podršku u tom polju", rekao je Ibad.

Ibad je upozorio da je situacija sa virusom korona u Avganistanu ozbiljna, te da je stopa smrtnosti bila ekstremno visoka u posljednja tri ili četiri mjeseca.

Prema njegovim riječima, najveću zabrinutost izaziva širenje soja virusa korona koji se pojavio u Indiji, javio je TASS.

Ibad je podsjetio da se situacija u Avganistanu popravila i smrtnost je smanjena nakon suspendovanja redovnih putničkih letova i zatvaranja granica sa susjednim zemljama.

"Vodimo relevantnu statistiku, koja nam omogućuje da izvučemo takve zaključke", istakao je Ibad.

On je napomenuo da SAD nisu obezbijedile dovoljno vakcina Avganistanu kao što je to obećano tokom pregovora talibana i američkih diplomata u Dohi 9. oktobra.

"Nove pošiljke vakcina nisu stigle nakon povlačenja vojske SAD iz Avganistana. Međutim, sačuvali smo dio doza koje smo ranije dobili i spremni smo da ih upotrijebimo, a očekujemo da dobijemo i vakcine koje je Kina obećala kao humanitarnu pomoć", dodao je Ibad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije