Svijet

Teroristi ga koristili kao živi štit pa nepravedno završio u zatvoru

Teroristi ga koristili kao živi štit pa nepravedno završio u zatvoru
Foto: Ilustracija | Teroristi ga koristili kao živi štit pa nepravedno završio u zatvoru

Hasnat Karim je bio prisiljen da bude ljudski štit teroristima koji su prijetili da će mu ubiti ženu i djecu na kćerkin 13. rođendan.

Britanac koji je preživio napad ISIS pušten je na slobodu iz bangladeškog zatvora nakon više od dvije godine pritvora zbog neosnovanih optužbi za terorizam.

Hasnat Karim je slavio 13. rođendan svoje kćerke u kafeu "Holey Artisan Bakery" u Daki 1. jula 2016. godine kada su teroristi upali i masakrirali 22 ljudi.

Rođaci su rekli da je Hasnat, bivši profesor na univerzitetu, bio prisiljen da bude ljudski štit džihadistima, koji su prijetili da će mu ubiti djecu.

Karim i njegova porodica su preživjeli ovu strahotu, ali je on zatvoren nakon što je nepravedno osuđen da pomaže teroristima.

Rođaci su otputovali u britanske ambasade i kancelariju Komonvelta u Londonu kako bi zatražili  da se osigura Hasnatova sloboda, ali molbe nisu imale efekta do četvrtka. Vlasti su tada pustile ovog oca dvoje djece iz zatvora Kašimpur.

"Uključenost Karima u napad nije dokazana ni u jednoj fazi istrage", rekao je Monirul Daka, šef policije u Daki, i dodao:

"Zato njegovo ime nismo uvrstili u listu optuženih".

Njegova supruga Šarmina Parvin je izjavila da se plašila za život svog muža tokom desetočasovnog napada.

"Mislim da su izabrali njega jer su znali da neće bježati, pošto mu je tu porodica", rekla je Šarmina.

Teroristi su ubili 22 ljudi nakon što su naredili taocima da recituju Kuran i mučili svakoga ko je odbio. Ubijeno je devet Italijana, sedam Japanaca i nekoliko studenata iz Amerike i Indije.

Bangladeška policija je usmrtila šefa kuhinje misleći da je jedan od napadača. ISIS je objavio imena i fotografije napadača, ali niko nije spomenuo Hasnata Karima, koji je živio, studirao i radio u Velikoj Britaniji prije preseljenja u Bangladeš, gdje je nastavio raditi kao profesor.

Sestra Hasnata Karima je rekla da njen brat nikada nije bio povezan s bilo kojom vrstom kriminala.

"Nije bilo dokaza, pretražili su svaki ćošak njegovih laptopa, telefona, kancelarija... Sve su preokrenuli. Ne znam zašto je trajalo tako dugo, ne znam šta su tražili", rekla je Hasnatova sestra.

Karimova žena Šarmina je izjavila da je razočarana, jer je britanska vlada, po njenom mišljenju, trebalo da uradi mnogo više, s obzirom na činjenicu da je Hasnat Karim britanski državljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije