Svijet

Tramp najavljuje novi transkript, počinju javna saslušanja

Tramp najavljuje novi transkript, počinju javna saslušanja
Foto: Tanjug | Tramp najavljuje novi transkript, počinju javna saslušanja

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp najavio je da će ove sedmice objaviti drugi transkript razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok se demokrate u Predstavničkom domu Kongresa spremaju da danas počnu javna saslušanja svjedoka u istrazi o njegovom opozivu.

Tramp je na Twitteru najavio da će "tokom sedmice" vjerovatno objaviti "veoma važan" transkript razgovora koji je vođen 12. aprila.

On je ponovo kritikovao istragu o opozivu i demokrate koje je sprovode i nazvao je "lovom na vještice" i "farsom".

Na početku javnih saslušanja u Kongresu danas će svjedočiti najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je imao saznanja o tome da je Tramp od Zelenskog tražio "uslugu za uslugu".

Kako prenosi Glas Amerike, danas će svjedočiti i zvaničnik Stejt departmenta Džordž Kent.

U petak će se pred kongresnim odborima ponovo pojaviti bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je Tramp smijenio sa te funkcije.

Ona je ranije posvjedočila da se predsjednikov lični advokat Rudi Ðulijani sastajao sa ukrajinskim zvaničnicima mimo zvaničnog protokola, te da joj je ambasador SAD u EU Gordon Sondlend savjetovao da "uđe u igru ili da ode kući".

Sondlend je u prvom iskazu u Kongresu iza zatvorenih vrata rekao da nije bilo nikakvog traženja "usluge za uslugu", ali je kasnije promijenio iskaz koji su njegovi advokati dostavili Kongresu.

On je u novom iskazu naveo da Tramp jeste tražio istragu o Bajdenu kako bi isplatio vojnu pomoć.

Neobavezujući poziv za svjedočenje dobio je i Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton, za koga je njegova bivša koleginica Fiona Hil rekla da je bio zabrinut da Trampova administracija pokušava da vrši prisak na ukrajinske vlasti.

Boltonovi advokati su ranije saopštili da se on neće odazvati neobavezujućem pozivu da svjedoči u Kongresu.

Istraga demokrata u Predstavničkom domu o opozivu Donalda Trampa počela je 24. septembra.

Demokrate smatraju da je Tramp zloupotrebio položaj jer je zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini sve dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne otpočne istragu o Trampovom demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Donald Tramp i republikanci konstantno kritikuju istragu o opozivu, dok demokrate smatraju da će javna svedočenja, koja su korak dalje u istrazi, ubediti javnost da stane na njihovu stranu i podrži opoziv.

Demokrate kažu da transkript razgovora Trampa i Zelenskog potvrđuje da je američki predsjednik tražio "uslugu za uslugu", a da o tome svjedoči i prijava anonimnog uzbunjivača.

Tramp je od početka insistirao na tome da se objavi identitet uzbunjivača i naziva ga "špijunom", a čak i najavljivao da će objaviti njegovo ime.

O opozivu Donalda Trampa glasaće Predstavnički dom Kongresa.

Međutim, i ako bude opozvan, ne mora da znači i da će biti razriješen dužnosti jer o tome odlučuje Senat u kojem republikanci imaju većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije