Svijet

Tramp o paradi u Sjevernoj Koreji: Pozitivna poruka, hvala Kimu

Tramp o paradi u Sjevernoj Koreji: Pozitivna poruka, hvala Kimu
Foto: Tanjug | Tramp o paradi u Sjevernoj Koreji: Pozitivna poruka, hvala Kimu

PJONGJANG/VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je danas da je Sjeverna Koreja poslala "veliku i veoma pozitivnu" poruku time što nije prikazala nijednu od svojih interkontinentalnih balističkih raketa na vojnoj paradi održanoj povodom 70. godišnjice od svog osnivanja.

"Hvala predsjedniku Kimu", naveo je Tramp na Tviteru misleći na sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una.

Bi-Bi-Si je prethodno prenio da su pojedini analitičari uoči parade predviđali da će sjevernokorejski vođa ublažiti ton kada je u pitanju pokazivanje vojnog arsenala, nakon samita s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

"Tema je bila mir i ekonomski razvoj. Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja isključila prikazivanje nuklearnih raketa kako bi pokazala predsjedniku Trampu svoju posvećenost denuklearizaciji", istakao je Tramp.

On je dodao da će, zajedno sa Kimom, "dokazati da svi griješe".

"Nema ničeg poput dobrog dijaloga dvije osobe, koje su naklonjene jedna drugoj! Mnogo bolje nego prije nego što sam stupio na dužnost", ocijenio je Tramp.

 

 

Si-En-En je prenio da su desetine vojnih vozila i vojnici paradirali u centru prijestonice Pjongjanga pred masom ljudi koja ih je pozdravljala, a Kim je paradu posmatrao sa balkona na kojem su mu društvo pravili visoki zvaničnici. Među njima je bio i Li Džanšu, specijalni izaslanik kineskog predsjednika Si Ðinpinga, s kojim je Kim zajedno podigao ruke uvis na kraju parade.

AP navodi da je Sjeverna Koreja na paradi prikazala neke od najnovijih tenkova koje vojska te zemlje posjeduje, ali da je skoro polovina događaja bila posvećena naporima za izgradnju sjevernokorejske privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije