Svijet

"Tramp preko telefona pričao ambasadoru o istragama"

"Tramp preko telefona pričao ambasadoru o istragama"
Foto: Tanjug | "Tramp preko telefona pričao ambasadoru o istragama"

VAŠINGTON - Vilijam Tejlor, najviši diplomata SAD u Ukrajini, prvi put je otkrio da su članovi njegovog osoblja načuli kako predsjednik Donald Tramp preko telefona govori Gordonu Sondlendu, ambasadoru SAD pri Evropskoj uniji, o istragama.

Tejlor je na javnom saslušanju svjedoka u procesu opoziva predsjednika Trampa u Kongresu, rekao da su neki njegovi zaposleni bili u restoranu sa Sondlendom, dan nakon poziva 25. jula između predsjednika Trampa i novoizabranog predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, prenosi AP.

Sondlend je upotrebio svoj mobilni telefon kako bi nazvao Trampa iz restorana, a zaposleni su čuli Trampa kako sa druge strane žice pita o "istragama". 

Tejlor je iz toga razumio da se radi o istrazi o Bajdenovima i Burisma Grupi, ukrajinske firme koja je angažovala Hantera Bajdena kao direktora 2014. godine. Hanter je sin Džoa Bajdena, Trampovog glavnog demokratskog protivnika.

Sondlend je rekao predsjedniku da su Ukrajinci spremni da krenu sa tim, a nakon poziva jedan od Tejlorovih službenika, pitao je Sondlenda šta Tramp misli o Ukrajini, rekao je on.

Ambasador Sondlend odgovorio je da se predsednik Tramp više interesuje za istragu o Bajdenu, "što Ðulijani gura", rekao je Tejlor u svojoj uvodnoj riječi.

"Bila su dva kanala politike SAD prema Ukrajini - regularni i neregularni. Ja sam radio na regularnom, podršci SAD u borbi Ukrajine protiv korupcije. Ovaj kanal je odgovoran za spoljnu politiku SAD prema Ukrajini. Istovremeno, susreo sam se sa neformalnim kanalom američke politike koji je uključivao Kurta Volkera, Gordona Sondlenda, Rika Perija, Mika Malvejnija i Rudija Đulijanija", rekao je Tejlor, prenosi Glas Amerike na srpskom.

On je ukazao i da mu je sredinom jula postalo jasno da je sastanak koji je želio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uslovljen istragom o poslovanju sina Džozefa Bajdena i miješanju Ukrajine u američke izbore - i da je taj uslov, kako je rekao, postavljen preko neregularnog kanala i Đulijanija.

"Ambasador u EU Gordon Sondlend mi je rekao da Tramp želi da Zelenski javno kaže da je počeo istragu Bajdenima i da sve zavisi od toga - ne samo sastanak u Beloj kući, već i isplata vojne pomoći. Sondlendu sam rekao da Tramp mora više da poštuje stranu državu i da odustane od svojih zahteva", rekao je Tejlor.

Na pitanja pravnih zastupnika i predstavnika u Kongresu, u direktnom prenosu na televiziji, odgovarao je i savjetnik državnog sekretara SAD Džordž Kent. I on je posvjedočio da je predsednik Donald Tramp vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ostvario političku korist.

Najviše rangirani republikanac u Odboru za obavještajna pitanja Devin Nunes rekao je da "demokrate ne žele da istraže činjenice, već da stvore narativ" i da je ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da nije bilo ništa sporno u njegovom razgovoru sa Trampom.

Nunes ističe i da niko nije istražio tvrdnje da se Ukrajina miješala u izbore u SAD u korist demokrata, te da je Tramp u Kijev poslao svog advokata Rudija Đulijanija da to istraži.

Javna saslušanja svjedoka u Predstavničkom domu počela su obraćanjem Adama Šifa, predsjedavajućeg Odbora za obavještajne službe koji vodi istragu o opozivu predsjednika Trampa.

Šif je u uvodnoj riječi istakao da je fokus istrage da utvrdi da li je predsjednik Donald Tramp zloupotrijebio položaj i pozvao Ukrajinu da se miješa u američke izbore, da li je iznuđivao ili ucejnjivao zemlju saveznicu.

Nunes je kazao da ne treba nastaviti sa "lakrdijom" dok se ne odgovori na tri pitanja: o vezama demokrata i uzbunjivača koji je prijavio da je Tramp zloupotrebio položaj, o ukrajinskom miješanju u američke izbore i o poslovanju sina Džozefa Bajdena u ukrajinskoj kompaniji "Burisma".

Predsednik SAD Donald Tramp, kako prenosi Reuters, rekao je da je "prezauzet" da bi gledao svjedočenja u Kongresu i ponovio da je cijeli proces "lov na vještice".

Tramp je na Twitteru ranije tokom dana postavio video u kojem tvrdi da "žele da ga zaustave jer se bori za građane" i da neće dozvoliti da se to desi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije