Svijet

Tramp prijeti izlaskom SAD iz Svjetske trgovinske organizacije

Tramp prijeti izlaskom SAD iz Svjetske trgovinske organizacije
Foto: Tanjug/AP | Tramp prijeti izlaskom SAD iz Svjetske trgovinske organizacije
N.N.

VAŠINGTON - Ukoliko se STO ne dovede u red , ne prestane da vrši pritisak i donosi presude protiv SAD, moguć je izlazak iz te organizacije, kaže predsjednik SAD Donald Tramp.

Tramp je zapretio mogućim izlaskom te države iz Svetske trgovinske organizacije (STO), zbog navodnog nefer tretmana.

"Ako se ne dovedu u red, povući ćemo se iz STO", rekao je Tramp u intervjuu za Blumberg Njuz.

Svjetska trgovinska organizacija je osnovana da bi obezbijedila pravila u globalnoj trgovini i rješavala sporove među zemljama.

Tramp je naveo da to tijelo isuviše često presuđuje protiv Sjedinjenih Država, iako su dobili neke posljednje presude.

On je za Foks Njuz ranije ove godine rekao da je STO osnovana "da brani korist svih, osim SAD-a", dodajući da je njegova država "izgubila skoro sve tužbe pred STO".

Međutim, neke analize pokazuju da su Sjedinjene Države pobijedile u oko 90 slučajeva u kojima su one tužile, te da su izgubile otprilike isti procenat tužbi u slučajevima koji su vođeni protiv njih.

Trampovo upozorenje na mogućnost da SAD napuste organizaciju pojačava konflikt između predsjedničke protekcionističke trgovinske politike i otvorenog tržišta koje STO obezbjeđuje.

U međuveremenu Vašington je nedavno blokirao izbor novih sudija u sistemu STO, što je potencionalno moglo da paralizuje njenu sposobnost da donosi presude.

Rebert Lajthajzer, predstavnik američke trgovinske komore, takođe je optužio STO za vršenje uticaja na suverenitet države.

(BBC News na srpskom)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije