Svijet

Tras: Makron je prijatelj Britanije

Tras: Makron je prijatelj Britanije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tras: Makron je prijatelj Francuske

​PRAG - Francuski predsjednik Emanuel Makron je prijatelj Velike Britanije, izjavila je danas u Pragu britanska premijerka Liz Tras, koja je za šefa francuske države tokom predizborne kampanje u avgustu rekla da još nije odlučila da li je on prijatelj ili neprijatelj.

Blisko sarađujem sa predsjednikom Makronom i francuskom vladom i razgovarali smo o zajedničkoj saradnji u izgradnji nuklearnih elektrana i u obezbjeđivanju energetske sigurnosti, rekla je Tras.

Britanska premijerka je istakla da su i Makron i ona bili jasni da je neprijatelj ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tras je govorila na prvom samitu Evropske političke zajednice, skupu čiji je format Makronova ideja, a okupio je 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

Istorijski složeni odnosi između Velike Britanije i Francuske postali su zategnuti od kada je Britanija napustila EU početkom 2020, a tenzija se povećala sporovima u vezi sa kontrolom granice i prilivom migranata koji su iz francuskog Kalea odlazili u južnu Englesku.

Tras se odmah po stupanju na dužnost sastala sa Makronom u Njujorku, gdje su učestvovali na Generalnoj skupštini UN, a francuski predsjednik je poslije razgovra izrazio očekivanje da će dvije zemlje postati saveznici i prijatelji u složenoj svjetskoj situaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije