Svijet

Trudnice uzimale Viagru, umrlo 11 novorođenih beba

Trudnice uzimale Viagru, umrlo 11 novorođenih beba
Foto: N.N. | Trudnice uzimale Viagru, umrlo 11 novorođenih beba

Holandsko medicinsko istraživanje hitno je prekinuto nakon smrti 11 novorođenčadi čije su majke u trudnoći uzimale Viagru, javlja BBC.

Trudnice koje su učestvovale u medicinskom istraživanju u Holandiji uzimale su tablete protiv impotencije koje su trebale poboljšati rast njihovih nerođenih beba, čije su posteljice bile nedovoljno razvijene.

Čini se da je lijek koji potiče krvotok uzrokovao smrtonosnu štetu na plućima beba. Stručnjaci su izjavili da je potrebna sveobuhvatna istraga kako bi razumjeli što se tačno dogodilo. Za sada nema naznaka o krivičnom djelu, prenosi index.hr.

Ranija testiranja Viagre u trudnoći provedena u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu nisu pokazala moguće štetne utjecaje na bebe, ali nisu pokazala ni koristi lijeka. U 2010. naučnici su izjavili da bi se lijek trebao koristiti samo u testovima.

Dvadeset beba imalo je oštećenja na plućima

Ograničenja u rastu ploda uzrokovana nerazvijenom posteljicom ozbiljan su problem za koji trenutno nema lijeka. Zbog ovog stanja bebe mogu biti prerano rođene, s vrlo malenom kilažom i malim šansama za preživljavanje.

Holandsko istraživanje koje je trebalo trajati do 2020. godine provođeno je u 11 bolnica širom države. Ukupno 93 trudnice uzimale su sildenafil (Viagru), a 90 ih je uzimalo placebo. Dvadeset novorođenih beba patilo je od problema s plućima, tri u grupi s placebom i ostale u grupi s Viagrom.

Jedanaest novorođenih beba čije su majke uzimale Viagru je umrlo. Profesor Žarko Alfirević sa univerziteta u Liverpoolu vodio je dio britanskog istraživanja sildenafila u trudnoći, koje nije pokazalo nikakve pozitivne rezultate za rast beba.

"Rezultat holandskog istraživanja je neočekivan. Sada moramo biti oprezni i saznati više o situaciji. Potrebna je detaljna istraga jer do ovakvih komplikacija nije došlo u druge dvije slične studije", rekao je Alfirević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije