Svijet

Tužilaštvo traži ponovno suđenje za Marin Le Pen

Tužilaštvo traži ponovno suđenje za Marin Le Pen
Foto: Tanjug / AP | Tužilaštvo traži ponovno suđenje za Marin Le Pen

PARIZ - Tužilaštvo u Parizu zatražilo je suđenje za "Nacionalno okupljanje" i 27 osoba povezanih sa ekstremno desničarskom strankom, uključujući Marin Le Pen i njenog oca, osnivača stranke Žan-Marija, osumnjičenih da su učestvovali u sistemu pronevjere evropskih javnih fondova između 2004. i 2016. godine.

Istraga je počela u martu 2015. godine, kada je Evropski parlament saopštio da je eventualne nepravilnosti koje je počinila stranka sa tadašnjim nazivom "Nacionalni front" uputio kancelariji EU za borbu protiv prevara u vezi sa platama isplaćenim poslaničkim pomoćnicima.

Tužilaštvo je otvorilo istragu u decembru 2016. godine, s ciljem da se utvrdi da li je tadašnji Nacionalni front koristio novac namijenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku, prenosi "Figaro".

Tužilaštvo traži i suđenje partiji  "Nacionalni okupljanje", kao pravnom licu, za saučesništvo i prikrivanje pronevjere javnih sredstava, tokom čitavog perioda.

Poslanicima EU se dodjeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući njihove pomoćnike, ali nisu namijenjena za partijske troškove.

Stranka Marin Le Pen, koja se sada zove "Nacionalno okupljanje" negira bilo kakvu nezakonitost.

"Osporavamo ove tvrdnje koje predstavljaju pogrešno razumijevanja rada opozicionih poslanika i njihovih pomoćnika, a koji je prije svega politički“, navodi se u saopštenju te stranke.

Le Pen se suočava sa potencijalnom zatvorskom kaznom od 10 godina, novčanom kaznom od milion evra i zabranom obavljanja javne funkcije u trajanju od 10 godina, saopštilo je tužilaštvo.

Marin Le Pen je optužena u junu 2017. za "povrijedu povjerenja i saučesništvo", optužbe koje su kasnije prekvalifikovane u "pronevjeru javnih sredstav". 

Sudije sumnjaju da je njena stranka "usklađeno i svjesno" uspostavila "sistem pronevjere" sredstava u iznosu od 21.000 evra mjesečno, koje je Evropska unija dodjeljivala svakom poslaniku za plaćanje poslaničkih pomoćnika.

Pomoćnici su zapravo radili u cjelini ili djelimično za "Nacionalno okupljanje", što je stranci omogućavalo značajnu uštedu plata, navodi "Tanjug". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije