Svijet

Pratite nas na Google news

U Hongkongu demokratski kandidati osvojili većinu

U Hongkongu demokratski kandidati osvojili većinu
Foto: Tanjug/AP | U Hongkongu demokratski kandidati osvojili većinu
Tanjug

HONGKONG - Demokratski kandidati iz Hongkonga osvojili su većinu na izborima za okružni savjet u tom gradu, koji već šest mjeseci potresaju nemiri zbog antivladinih protesta.

Nedjeljni izbori su zabilježili rekordnu izlaznost, a demokratski kandidati su osigurali skoro 90 odsto, odnosno 390 od 452 mesta.

Liderka Hongkonga Keri Lam je rekla da vlada poštuje rezultate i da želi da se "dalje situacija odvija mirno, bezbjedno i u skladu sa zakonom".

Kako je navela, rezultati "odražavaju nezadovoljstvo ljudi trenutnom situacijom i dubokim problemima u društvu" i vlada će razmotriti ozbiljno ovu poruku javnosti, prenosi Rojters.

Neki pobjednički kandidati rekli su da je rezultat na neki način podrška demonstranatima i da bi to mogao biti ozbiljan udarac Keri Lam.

"Ovo je snaga demokratije. Ovo je demokratski cunami", rekao je Tomi Čeng, bivši studentski lider protesta koji je osvojio mjesto u okrugu Juen Long, blizu kineske granice.

Glasanje je završilo bez većih problema, iako su se oko biračkih mjesta stvorili veliki redovi.

Na birališta je izašlo gotovo tri miliona ljudi, što je rekordna izlaznost od više od 71 odsto stanovnika.

Okružni savjet Hongkonga kontroliše potrošnju dijela budžeta i odlučuje o nizu pitanja važnih za život građana, poput gradskog prevoza.

"Okružni savjet je samo jedan važan put borbe. U budućnosti moramo naći druge puteve da bismo nastavili da se borimo", poručili su demokratski kandidati.

Državne novine Čajna dejli rekle su u uvodniku da su izbori "prilika da se grad vrati u normalu, ako i da je relativni mir u kome je grad uživao nekoliko dana pokazao da su sve zainteresovane strane smatrale to šansom za izražavanje svojih stavova".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije