Svijet

U Kanadi bjesne požari, guši se 55 miliona Amerikanaca

U Kanadi bjesne požari, guši se 55 miliona Amerikanaca
Foto: Tanjug/AP | U Kanadi bjesne požari, guši se 55 miliona Amerikanaca

NJUJORK - Zagađenje od šumskih požara, koji nedjeljama bjesne širom Kanade, proširilo se na veliki dio Sjeverne Amerike, gdje su upozorenja o visokom riziku kvaliteta vazduha izdata za više od 55 miliona ljudi.

Dim od požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Kvebeku, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do Njujorka i Konektikata, gdje je kvalitet vazduha klasifikovan kao "nezdrav".

Toronto i Njujork su tokom noći sa srijede na četvrtak svrstani među gradske oblasti sa najgorim kvalitetom vazduha na svijetu.

Veliki dio dima dolazi iz Kvebeka u Kanadi, gdje gori 160 požara.

Kanadski zvaničnici kažu da se zemlja sprema za najgoru sezonu požara u istoriji. Predviđaju da će se ovi uslovi nastaviti tokom ljeta.

Organizacija "Kanada za životnu sredinu" objavila je upozorenje o kvalitetu vazduha za Otavu, smatrajući to "veoma visokim rizikom" po zdravlje ljudi. U Torontu i okolini kvalitet vazduha je klasifikovan kao "visokorizičan".

Pogoršanje kvaliteta vazduha primoralo je najmanje jedan region u Kvebeku, 350 kilometara sjeverno od Montreala, da evakuiše ljude s astmom i drugim respiratornim problemima.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikovala je kvalitet vazduha u većem dijelu sjeveroistoka kao "nezdrav", posebno za ljude sa respiratornim problemima.

Smatra se da je oko 100 miliona ljudi širom Sjeverne Amerike pod nekim oblikom upozorenja o kvalitetu vazduha, a apokaliptične scene obišle su svijet.

U Njujorku je narandžasta izmaglica prekrila horizont grada i obavila znamenitosti, među kojima i Kip slobode.

Sve aktivnosti na otvorenom u gradskim javnim školama suspendovane su na neodređeno vrijeme, a gradonačelnik Erik Adams upozorio je da se očekuje da će se uslovi pogoršati.

Njujorčani kažu da od utorka naveče osjećaju dim od kojeg se guše.

Stručnjaci upozoravaju da izlaganje dimu od požara može da izazove niz zdravstvenih problema.

U srijedu ujutru, škole u oblasti Vašingtona otkazale su aktivnosti na otvorenom, jer su nivoi kvaliteta vazduha označeni kao "crveni kod", dok je Detroit naveden kao peta najgora velika gradska oblast na svijetu na IKAirovoj ranglisti zagađenja vazduha.

Zvaničnici za javno zdravlje upozorili su da se što više smanji izloženost dimu, jer vazduh predstavlja trenutni i dugoročni rizik po zdravlje.

Požari širom Kanade već su spalili više od 3,3 miliona hektara.

Osim u Kvebeku, veliki požari gore i u Britanskoj Kolumbiji, Alberti, Ontariju, Novoj Škotskoj i sjeverozapadnim teritorijama. (BBC, Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije