Svijet

U Kopenhagenu protesti protiv zakona o zabrani nošenja burke

U Kopenhagenu protesti protiv zakona o zabrani nošenja burke
Foto: Tanjug/AP | U Kopenhagenu protesti protiv zakona o zabrani nošenja burke

KOPENHAGEN - Najmanje 1.300 Danaca marširalo je danas u Kopenhagenu protiveći se novoj zabrani nošenja odjevnih predmeta na javnim mjestima koji prekrivaju lice, optužujući vlasti da "ugrožavaju prava žena da se oblače onako kako žele".

Demonstranti, od kojoh su mnogi nosili nikab ili burku, marširali su od centralnog ljevičarskog okruga Norebro do policijske stanice Belahoj u predgrađu danske prijestonice.

Tokom protestnog marša, koji je trajao oko tri časa, nisu prijavljeni nikakvi incidenti, a demonstranti, od kojih su mnogi došli sa djecom, uzvikivali su parole kao što su "Bez rasista na našim ulicama" i "Moj život, moj izbor".

Među demonstrantima, kojima su bila prekrivena lica, bile su muslimanke koji ne nose nikab, kao i državljani Danske koji nisu muslimani.

"Moramo poslati znak vlastima da se nećemo saginjati pred diskriminacijom i zakonom koji se odnosti konkretno na vjersku manjinu", izjavila je studentkinja Sabina, koja je zahtijevala da njeno prezime ne bude objavljeno.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Sabina je jedna od 150 od 200 muslimanki koje svakodnevno nose nikab ili burku, što je oko 0,1 odsto od svih muslimanki u Danskoj koje nose ove odjevne predmete.

Muslimani u Danskoj čine pet odsto stanovništva od ukupno 5,7 miliona ljudi.

Danski parlament donio je odluku o zabrani u maju i time se Danska pridružila Francuskoj i još nekim zemljama EU koje su podržale ono što pojedini političari zovu svjetovnim i demokratskim vrijednostima.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prema novom zakonu u Danskoj, policija ima pravo da zatraži od žena da sklone odjevne predmete koji im prekrivaju lice ili da im kažu da napuste javna mjesta. Ministar pravde Soren Pape Poulsen izjavio je da policijski službenici imaju pravo da ih novčano kazne i pošalju ih kući.

Kazne u Danskoj za prvi prekršaj su 1.000 danskih kruna, odnosno 160 dolara, dok je za četvrti prekršaj kazna deset puta veća.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije