Svijet

U Njemačkoj u toku postizborni "koalicioni poker"

U Njemačkoj u toku postizborni "koalicioni poker"
Foto: Tanjug/AP | U Njemačkoj u toku postizborni "koalicioni poker"
Tanjug

​BERLIN - U Njemačkoj je u toku "koalicioni poker" političkih stranaka, piše Dojče Vele, te objašnjava da je malo vjerovatno formiranje vlade koju bi predvodili Demohrišćani, a koje je porazila SPD, te da sve upućuje na zaključak da će na čelo države stupiti koalicija Socijaldemokrata (SPD), Liberala (FDP) i Zelenih, u medijima nazvana "semaforskom koalicijom".

Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc, dan poslije izbora za novi sastav Bundestaga započeo je izjavom da bi baš "ove tri stranke trebalo da vode sljedeću vladu", kao i da bi glavnu ulogu u tome trebalo da imaju Socijaldemokrate, prenosi Dojče Vele.

Pred početak velikog savjetovanja SPD o daljim postizbornim koracima kojem će prisustvovati svi visoki funkcioneri stranke, nova gradonačelnica i premijerka grada-pokrajine Berlina Franciska Gifaj izjavila je da je SPD dobila od građana "jasan zadatak da formira vladu".

Premijerka savezne pokrajine Meklenburga-Prednje Pomeranije Manuela Švecig, takođe iz SPD, izjavila je da bi Šolc trebalo da bude kancelar.

Kada je riječ o ambicijama kandidata CDU Armina Lašeta da formira vladu uprkos porazu, Šolc je ocijenio da CDU i CSU ne samo što su izgubile veliki broj glasova, već su dobile i "poruku građana da više ne treba da vladaju i da treba da postanu opozicija" što bi, kaže, trebalo da uvaže i da poslušaju zahtjeve birača.

Šolc je istakao da bi sada trebalo da se usvoje politički principi koje će Njemačka slijediti u narednih 20 godina, a to su, kako je rekao, više poštovanja u društvu, industrijska modernizacija države i zaustavljanje klimatskih promjena koje je izazvao čovjek.

Generalni sekretar SPD Lars Klingbajl najavio je da će stranka sada bez odugovlačenja pozvati druge stranke na koalicione pregovore, s ciljem da se nova vlada formira prije Božića, a da se za Novu godinu naciji obrati Olaf Šolc kao novi njemački kancelar.

Predstavnici FDP i Zelenih su najavili da će održati zajednički sastanak sa ciljem da se najprje utvrdi šta ih tačno povezuje, gdje su razlike i kako bi mogla da izgleda buduća saradnja.

To neće biti sasvim lak posao, jer između ove dvije stranke postoje fundamentalne razlike kada je riječ o klimatskim promjenama i finansijskoj politici zbog čega je portparol poslaničkog kluba Liberala (FDP) u Bundestagu Konstantin Kile nazvao planirani sastanak "susretom različitih svijetova".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije