Svijet

U Njemačkoj žele nadzor nad djecom džihadista

U Njemačkoj žele nadzor nad djecom džihadista
Foto: Ilustracija | U Njemačkoj žele nadzor nad djecom džihadista

BERLIN -U Njemačkoj se pojavio problem sa djecom džihadista koja se teško socijalizuju – jer su indoktrinirani u porodici. Njihove majke su često povratnice iz Sirije ili Iraka gdje su bile supruge boraca terorističke organizacije Islamska država.

Njemački Demohrišćani se zalažu za nadzor maloljetnika koji rastu u islamističkim porodicama. Povod za to je najnovija analiza Službe za zaštitu ustavnog poretka. Prema toj analizi, koju je dnevnim listovima medijske grupe "Funke" prezentovao šef Službe Hans-Georg Masen, takva djeca predstavljaju potencijalnu opasnost, jer postoje indicije da se "maloljetnici i mladi odrasli ljudi brže i ranije radikalizuju, kao i da je veća vjerovatnoća da će do toga doći".

Trenutno je u Njemačkoj starosna granica za osobe koje smiju biti nadzirane 16 godina. Sada se CDU založila da se ta granica spusti na 14 godina. Izuzetak je savezna pokrajina Bavarska u kojoj je dozvoljeno i uhođenje mlađih od 14 godina.

Prema analizi službe državne bezbjednosti, djeca islamista se "od rođenja pa nadalje odgajaju uz ekstremističku sliku svijeta koja legitimiše nasilje nad drugima i omalovažava sve koji ne pripadaju njihovoj grupi". Masen je rekao da je socijalizacija djece u islamističkom porodičnom okruženju "zabrinjavajuća i da će zato i za Službu za zaštitu ustavnog poretka to biti izazov u sljedećim godinama".

Šef Službe je još u decembru upozorio na opasnost od žena i djece boraca terorističke Islamske države (ID) koja se vraćaju iz Sirije ili Iraka. Služba u svom izvještaju navodi da je 2017. bilo 300 takve djece. Hans-Georg Masen je rekao i da opasnost potiče i od porodica koje nisu putovale na zaraćena područja već su "kontinuirano boravile u Njemačkoj".

"Ovdje se ne radi o kriminalizaciji osoba mlađih od 14 godina, već o odbrani od velikih opasnosti za našu zemlju, na primjer, od islamističkog terorizma, koji se služi i djecom". kaže on.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) rekao je da vlasti imaju instrumente za nadzor nad traumatizovanim povratnicima. On je dodao da oni imaju drukčiji odnos prema nasilju i da je kod njih "prag za ispoljavanje nasilja niži".

Državni sekretar u Njemačkom ministasrstvu unutrašnjih poslova, Štefan Majer (CSU) rekao je da država ima obavezu da zaštiti djecu džihadista. A ukoliko je u staranje o takvoj djeci uključen i socijalni zavod za mlade, ta ustanova će biti obaviještena o eventuanom nadzoru nad njima.

(Dojče vele)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije