Svijet

U Velikoj Britaniji stupile na snagu strožije mjere

U Velikoj Britaniji stupile na snagu strožije mjere
Foto: Tanjug/AP | U Velikoj Britaniji stupile na snagu strožije mjere

LONDON - Još šest miliona ljudi u Engleskoj je od danas obuhvaćeno restrikcijama nivoa četiri, dok su u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Velsu stupile na snagu nove mjere protiv virusa korona, piše Gardijan.

Broj građana Engleske obuhvaćenih strogim četvrtim nivoom restrikacija uvećao se za šest na 24 miliona, što čini 43 odsto stanovništva.

Ovaj nivo restrikcija podrazumijeva upozorenje da se ne napuštaju domovi, ograničenje na miješanje članova domaćinstva na dvije osobe u otvorenom prostoru i zatvaranje mnogih prodavnica, frizerskih salona i teretana.

U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj na snazi su nove mjere karantina, dok su u Velsu od danas ponovo uvedene restrikcije koje su bile ublažene zbog Božića.

Škotska vlada je najavila da će pooštrene mjere biti na snazi tokom tri nedjelje najmanje.

U Sjevernoj Irskoj počelo je šestonedjeljno zaključavanje. Mjere koje će biti na snazi tokom prve nedjelje najstrožije su od svih do sada: policijski čas će počinjati u osam sati uveče, kada će se zatvarati prodavnice, a sva okupljanja u otvorenom i zatvorenom prostoru zabranjena do šest sati ujutru.

Neesencijalne prodavnice biće zatvorene tokom šest nedjelja, kao i svi drugi uslužni objekti koji podrazumijevaju bliske kontakte među ljudima. Ugostiteljski objekti moći će da pružaju isključivo usluge preuzimanja porudžbina.

Neki regioni će preći u naredni nivo restrikcija, usljed pogoršanja epidemiološke situacije.

Nove mjere uvode se nakon što je u zemlji otkriven novi, mnogo infektivniji soj virusa korona, dok broj slučajeva i hospitalizovanih pacijenata nastavlja da raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije