Svijet

UN zvaničnik za BBC: Izraelsko izgladnjivanje Palestinaca moglo bi biti ratni zločin

UN zvaničnik za BBC: Izraelsko izgladnjivanje Palestinaca moglo bi biti ratni zločin
Foto: Tanjug/AP | UN zvaničnik za BBC: Izraelsko izgladnjivanje Palestinaca moglo bi biti ratni zločin

GAZA – Nakon više mjeseci upozorenja, nedavni izvještaj koji su ubjavile UN ponudio je čvrste statističke dokaze da se humanitarna katastrofa u Gazi pretvara u namjerno izazvano izgladnjivanje.

Pojačao je pritisak na Izrael da ispuni svoje zakonske obaveze zaštite palestinskih civila i da omogući adekvatne isporuke humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna.

Najviši zvaničnik UN-a za ljudska prava, Volker Tirk, rekao je u intervjuu za BBC da Izrael snosi značajnu krivicu i da je sve više dokaza za tezu da Izrael koristi gladovanje kao oružje rata u Gazi.

Gospodin Tirk, koji je visoki komesar UN-a za ljudska prava, rekao je da bi, ako se dokaže namjera, to predstavljalo ratni zločin.

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat, visoki političar u stranci Likud Benjamina Netanjahua, odbacio je Tirkova upozorenja kao "potpunu besmislicu - potpuno neodgovornu stvar".

Dokazi o humanitarnoj katastrofi u Gazi su ogromni. Slike koje je iz iz bolnica objavio BBC prikazuju djecu s otečenim zglobovima, istrošenim udovima i dermatitisom, što su sve klasični simptomi akutne pothranjenosti.

Izrael je ignorisao rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre. Nir Barkat, izraelski ministar ekonomije, rekao je da ništa neće biti dozvoljeno da stane na put izraelskom ratnom cilju da zauvijek razbije Hamas i oslobodi taoce zarobljene 7. oktobra.

Kao i njegove kolege iz kabineta, gospodin Barkat je insistirao da Izrael propušta svu pomoć koju nude SAD i ostatak svijeta. Izrael kaže da UN ne uspijeva podijeliti ono što ostane nakon što Hamas uzme sebi šta želi.

Ali duga kolona kamiona u potpunosti natovarenih zalihama pomoći koja je očajnički potrebna u Pojasu Gaze stoji na egipatskoj strani granice s Rafom. Oni mogu ući u Gazu samo preko Izraela, nakon složene i birokratske serije provjera.

Nedostatak adekvatnih zaliha primorao je Jordan, a sada i druge zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, da pomoć šalju iz vazduha, što je najmanje efikasan način za isporuku humanitarnih zaliha. Zabilježeno je više slučajeva da su se neki Palestinci udavili dok su pokušavali doplivati do paleta koje su sletjele u more ili su poginuli nakon što su palete pale na njih kojima je otkazao padobran. Američka mornarica također šalje inženjerijsku flotilu preko Atlantika da izgradi privremeni pristanište za iskrcavanje pomoći s mora.

Ništa od toga ne bi bilo potrebno kada bi Izrael odobrio potpuni pristup Gazi i ubrzao isporuku humanitarne pomoći kroz modernu kontejnersku luku u Ašdodu, samo oko pola sata vožnje sjeverno od pojasa Gaze.

U intervjuu iz Ženeve, gospodin Tirk je rekao da su se pojavili dokazi da Izrael usporava ili obustavlja isporuku pomoći.

Zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze produbljena je prošle sedmice objavljivanjem ozbiljnog upozorenja uz niz mapa, grafikona i statistika. To je izazvalo nova upozorenja izraelskih saveznika da bi trebao promijeniti način na koji vodi rat protiv Hamasa kako bi poštedio civile od smrti od eksploziva ili gladi.

Studija je najnoviji izvještaj ugledne međunarodne mreže, Integrated Food Security Phase Classification, poznate kao IPC. On daje vladama, UN-u i agencijama za pomoć nezavisne podatke za mjerenje razmjera gladi. Naslov izvještaja bio je oštar - "Pojas Gaze: glad je neizbježna jer 1,1 milion ljudi, polovina Gaze, doživljava katastrofalnu nesigurnost hrane."

Ovi podaci pokazuju kako bi glad mogla nastupiti u bilo koje vrijeme u narednih osam sedmica ako ne dođe do prekida vatre i ako humanitarna pomoć ne počne da pristiže u većim količinama u Pojas Gaze, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije