Svijet

Uhapšena žena zbog pisma s ricinom poslatog Trampu

Uhapšena žena zbog pisma s ricinom poslatog Trampu
Foto: Tanjug/AP | Uhapšena žena zbog pisma s ricinom poslatog Trampu

Američka policija uhapsila je ženu osumnjičenu da je poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricinom adresirano na Bijelu kuću, saopštile su vlasti.

Kako su prenijeli mediji, žena je uhapšena kada je pokušala da pređe u Kanadu na graničnom prelazu u saveznoj državi Njujork.

Kancelarija FBI u Vašingtonu sapštila je da je "uhapšena osoba koja je navodno odgovorna za slanje sumnjvog pisma", prenosi Reuters.

U saopštenju se dodaje da je istraga u toku.

Izvor iz službi bezbjednosti koji je želio da ostane anoniman rekao je britanskoj agenciji da je uhapšena žena kanadska državljanka.

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) saopštila je u subotu da je dobila zahtjev od FBI za asistenciju u istrazi i da izgleda da je pismo poslato iz Kanade.

Pismo je u subotu presretnuto u posljednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je spriječeno da dospije u Bijelu kuću.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.

Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količinine većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

U prošlosti su zabilježeni brojni incidenati koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije