Svijet

Ukrajina tvrdi da je uništila ruski desantni brod Caesar Kunikov u Crnom moru (VIDEO)

Ukrajina tvrdi da je uništila ruski desantni brod Caesar Kunikov u Crnom moru (VIDEO)
Foto: Screenshot/X | Ukrajina tvrdi da je uništila ruski desantni brod Caesar Kunikov u Crnom moru (VIDEO)

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da su njihove snage uništile ruski desantni brod Caesar Kunikov klase klase Ropucha-I.

Generalštab je objavio saopštenje u kome je navedeno da su napali ruski veliki desantni brod u srijedu rano ujutro u Crnom moru.

Ukrajinska vojska tvrdi da je brod, koji se u vrijeme napada nalazio u ukrajinskim teritorijalnim vodama kod Alupke na Krimu, uništen.

Rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo izvještaje o brodu, ali je jutros saopštilo da je utorak kasno uveče i u srijedu rano ujutro iznad voda Crnog mora "presretnuto" šest dronova.

Ukrajinski izvori rano jutros su naveli da je nedaleko od Sevastopolja na otvorenom moru besposadnim morskim plovilima presretnut i uništen ruski desantni brod.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je takođe objavila snimak na kome se vidi napad besposadnih plovila tipa "Magura" na ruski desantni brod.

Pokazan je snimak načinjen sa daljine, a na kome se vidi dim.

U slučaju da Rusija potvrdi gubitak ovog broda to će biti peti desantni brod koji je uništen od početka rata. Jedan je potopljen u martu 2022. kada je na njega pala taktička balistička raketa Točka U u luci Berdjansk, tom prilikom jedan brod je teško oštećen. Jedan brod uništen je bio u napadu krstarećih raketa.

Da su dronovi ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) pogodili i potopili veliki ruski desantni brod "Cezar Kunikov" u Crnom moru, sapštili su ranije za Ukrajinsku Pravdu izvori iz obavještajnih krugova.

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane objavilo da su njegove PVO snage noćas oborile šest dronova u Crnom moru.

Istovremeno je više Telegram kanala javilo kako nešto gori u moru između Alupke i Katsivelija.

Dva helikoptera Mi-8 takođe su navodno kružila nisko iznad vode u tom području. Telegram kanal Krimski Veter (Krimski vjetar) izvijestio je da su dronovi navodno pogodili desantni brod. Kasnije je uočen i helikopter Ka-27 za potragu i spašavanje.

Na internet stranici Crnomorske flote Ruske Federacije stoji da je desantni brod "Cezar Kunikov" dugačak 112.5, a širok 15 metara. Dobio je naziv po sovjetskom heroju iz Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski vojni dopisnici na Telegramu sugerišu da su ruske snage možda baš ovaj brod spremale za iskrcavanje trupa na obale grada Odese.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije