Svijet

Ukrajinci već koriste oružje proizvedeno u BiH

Ukrajinci već koriste oružje proizvedeno u BiH
Foto: N.N. | Ukrajinci već koriste oružje proizvedeno u BiH

BANJALUKA, BRISEL - Prilikom nedavnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu u sjedištu NATO-a, kada je održan i sastanak Grupe zemalja za vojnu podršku Ukrajini, kojem je prisustvovala i BiH, jedan od zaključaka bio je da sve zemlje treba da pruže podršku Ukrajini, uključujući i vojnu.

Ispred BiH tom sastanku je prisustvovao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, ali, kako nam je nezvanično rečeno, BiH neće donositi nikakve odluke u vezi s eventualnom pomoći Ukrajini bez odluke Predsjedništva BiH.

Naime, kako smo saznali, BiH ima ogromnu količinu oružja zaostalog iz rata, a prema nekim podacima, radi se o oko 20.000 tona raznih vrsta naoružanja, uglavnom sovjetskog tipa, bilo iz arsenala bivše Jugoslovenske narodne armije, bilo iz pomoći koje su islamske zemlje i Hrvatska slali Armiji BiH i HVO-u tokom rata. Da se to oružje iz BiH pošalje Ukrajini, postoji otpor Srba, uglavnom zbog događaja iz devedesetih godina prošlog vijeka, posebno kada je riječ o bombardovanju SR Jugoslavije od strane NATO-a. Kako nam je rekao naš sagovornik, slanje oružja Ukrajini predstavljalo bi prebacivanje BiH iz kategorije zemlje koja pruža samo političku pomoć Ukrajini u zemlju stranu u ratu u Ukrajini, jer bi slanje naoružanja u Ukrajinu bilo tako protumačeno od strane Rusije.

Međutim, NATO, a posebno SAD, ohrabruju sve zemlje koje posjeduju naoružanje sovjetskog tipa da ga pošalju u Ukrajinu, a u zamjenu nude modernije američko i zapadno naoružanje. NATO ima plan da u narednim godinama naoružava ukrajinsku vojsku zapadnim naoružanjem, a da se hitna potreba ukrajinske vojske za oružjem koje poznaje i za koje im ne treba trening, i koje mogu lako održavati, proslijedi iz zemalja bivšeg istočnog bloka.

Mnoge zemlje istočne Evrope iskoristile su mogućnost da se riješe zastarjelog sovjetskog naoružanja, koje je često proizvedeno prije 40 i više godina, a ovu ponudu su na zapadnom Balkanu prihvatile sve zemlje, osim Srbije i BiH, iako neke od njih ne žele da se o tome javno govori, jer se ne žele zamjeriti Rusiji.

Lojd Ostin, američki sekretar odbrane, i Mark Mili, načelnik Združenog štaba Vojske SAD, takođe su tokom sastanaka u Briselu svojim sagovornicima stavili do znanja da bi slanje naoružanja sovjetskog tipa u Ukrajinu bilo pozdravljeno.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, koji je takođe kao novinar prisustvovao sastanku ministara odbrane NATO-a, za "Nezavisne" kaže da postoji i bezbjednosna komponenta koju ni Srbija ni BiH ne treba da izuzmu iz vida i podsjetio je na izjavu i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da je zabrinut što će svi oko Srbije dobiti ogromnu količinu modernog naoružanja od Zapada.

Radić kaže da je šema postavljena na način da zemlje dostavljaju Ukrajini opremu sovjetskog tipa, a da SAD pružaju mogućnost tim zemljama da iskažu šta žele od američkog naoružanja.

"Što se tiče BiH, sve se gleda. Amerikanci će i politički i na svaki drugi način nagraditi svakog ko doprinese takvoj odluci. BiH ima sredstva koja mogu da budu interesantna Ukrajini. OS BiH imaju tri artiljerijska bataljona haubica D-30 122 mm koje su pravljene u Jugoslaviji po sovjetskoj licenci, koje se nalaze u Doboju. U tim jedinicama nalaze se i višecjevni bacači raketa APRA-40. To je lanser za sovjetske rakete 122 mm GRAD koje koriste Ukrajinci. To su njima osnovna sredstva. Tu ne treba nikakva preobuka. Ako bi ih BiH poslala, Ukrajinci ih imaju u svom naoružanju i znaju da ih koriste. Oni bi to mogli odmah da uvrste u jedinice", kaže Radić. Međutim, prema njegovom mišljenju, najveći dio oružja nalazi se u viškovima širom kasarni BiH i radi se o opremi koja je trebalo da bude prodata.

"U tim viškovima postoji ogromna količina sredstava. Tu su tenkovi, borbena vozila za pješadiju, haubice 155 mm, protivtenkovski topovi 100 mm, razni kalibri granata. To naoružanje se danas uglavnom nalazi po kasarnama širom BiH, jer se očekivalo da će to relativno brzo da bude riješeno prodajom. Do toga, tipično za BiH, opstrukcijama za koje niko nije kriv, nije rešeno, i dobar dio tog naoružanja više nije u dobrom stanju, ali to ne znači da nije upotrebljivo ako se uloži neki novci ili se bude koristilo za rezervne dijelove. Ukrajinci imaju odlične remontne baze", kaže Radić. On navodi podatak o kojem se u BiH malo zna, da se u Ukrajini već koristi oružje proizvedeno u BiH, koje su isporučile zemlje bivše Jugoslavije.

"Tako da, naša sredstva su Ukrajincima dobro poznata. U borbama u Hersonskoj oblasti imali smo priliku da vidimo borbena vozila pješadije M-80A napravljena u 'Famosu'. Ukrajinska vojska koristi se sredstvima koja su pravljena u Sarajevu. Oni su dobili 35 komada tih sredstava iz Slovenije", kaže Radić.

On ističe da bi BiH Ukrajini mogla da proslijedi i helikoptere mi-8 iz Mahovljana, kojima su istekli resursi, kao i helikoptere mi-8 MTV i mi-17, koje su u FBiH dobili tokom rata.

"Svi oni imaju ukrajinske motore. I naravno da su i to sredstva koja se mogu dati", rekao je Radić.

(Objavljivanje ovog teksta dijelom je finansirano grantom Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije