Svijet

Umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe

Umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe
Foto: Arhivska fotografija | Umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe

OSLO - Norvežanin, vođa operacije kojom su nacisti spriječeni da u Drugom svjetskom ratu proizvedu neophodne materijale za proizvodnju atomske bombe, preminuo je u 99. godini.

Joakim Renenberg je 1943. godine bio na čelu operacije sprovedene iza neprijateljskih linija u tada okupiranoj Norveškoj, tokom koje je nacističko postrojenje za proizvodnju deuterijuma (teške vode) dignuto u vazduh, navodi Rojters.

Kada ga je tadašnji britanski Direktorat za specijalne operacije odabrao za vođu smjelog poduhvata, Renenberg je imao samo 23 godine i bio je najmlađi član tima koji je otišao iza neprijateljskih linija.

Renenbergov tim se tada, kako navodi Rojters, suočio sa gotovo nemogućim izgledima za uspjeh. Ranija operacija nije ni uspjela da stigne do postrojenja, a njeni članovi su zarobljeni ili ubijeni.

Tim koji je zaslužan za sabotažu postrojenja kasnije je opisao svoju misiju kao gotovo samoubilačku.

Operacija je počela spuštanjem na planinsku ravan pokrivenu snegom, nakon čega su operativci skijama krenuli prema svojoj destinaciji. Pješke su stigli do postrojenja, gdje su postavili bombe.

Renenberg je tada donio ključnu odluku da fitilje na bombama skrati, čime je skratio i vrijeme za izazivanje eksplozija, ali i timu dao manje vremena za bijeg.

Nakon što su nacisti shvatili šta se dogodilo, za timom je pokrenuta potraga. Članovi tima su tada započeli svoj bijeg, prešavši nekoliko stotina kilometara kroz planinski teren kako bi stigli na bezbjedno.

Renenberg je uspio da se skijama spusti do komšijske Švedske dvije nedelje kasnije, koja je bila neutralna tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije