Svijet

Uništeno 23 tone švercovanog mesa iz Brazila

Uništeno 23 tone švercovanog mesa iz Brazila
Foto: N.N. | Uništeno 23 tone švercovanog mesa iz Brazila

BEOGRAD - Veterinarska inspekcija uništila je više od 23 tone odrezaka zaplijenjenog junećeg mesa iz Brazila, rekli su za "Politiku" iz Uprave za veterinu.

Policija iz Jagodine je 11. avgusta u saradnji sa Upravom carine pronašla i zaplijenila 23 tone švercovanog mesa, koje je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

"Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvijek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest mjeseci", rečeno je iz Uprave za veterinu.

Kako objašnjavaju, uvoz mesa u Srbiju može da stiže samo preko odobrenih graničnih prelaza, gdje je prisutna granična veterinaska inspekcija.

"Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa", rečeno je iz Uprave za veterinu.

Povodom ovog slučaja, uhapšen je Ð. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je Policijska uprava u Jagodini.

Ð. L. je uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo krijumčarenje, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu, navodi se u saopštenju.

Meso je uništeno pošto je veterinarska inspekcija utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu.

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

"Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez potadaka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbjednost proizvoda koje kupujemo", kaže Papović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije