Svijet

Vakcina fajzer/biontek izazvala snažan odgovor kod djece

Vakcina fajzer/biontek izazvala snažan odgovor kod djece
Foto: Pixabay | Vakcina Fajzer/Biontek izazvala snažan odgovor kod djece

​NJUJORK, MAJNC - Američka kompanija Fajzer i njemačka Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv korona virusa izazvala snažan imunološki odgovor kod djece uzrasta od pet do 11 godina, te da planiraju da zatraže odobrenje za upotrebu vakcine kod djece tog uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugim mjestima što prije.

Kompanije su saopštile da je vakcina izazvala imunološki odgovor kod djece uzrasta od pet do 11 godina u njihovom kliničkom ispitivanju druge i treće faze koje se podudara sa onim što su ranije primijetili kod osoba uzrasta od 16 do 25 godina.

"Od jula su pedijatrijski slučajevi kovida-19 porasli za oko 240 odsto u SAD, što naglašava potrebu za vakcinacijom", rekao je izvršni direktor kompanije Fajzer, Albert Burla, u saopštenju za javnost, prenosi agencija Rojters.

Burla je naveo da ovi rezultati ispitivanja pružaju snažnu osnovu za traženje odobrenja vakcine za djecu uzrasta od pet do 11 godina i da planiraju da te rezultate hitno dostave Agenciji za hranu i lijekove (FDA), ali i drugim regulatorima.

Ranije ovog mjeseca, dva izvora Rojtersu su rekla da najviši američki zdravstveni zvaničnici vjeruju da bi regulatorni organi mogli da donesu odluku o tome da li je vakcina sigurna i efikasna kod mlađe djece u roku od tri nedjelje od dana kada kompanije podnesu zahtijev za autorizaciju.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi od korona virusa porasli su u SAD posljednjih mjeseci zbog veoma zaraznog delta soja virusa.

Kako se navodi, povećani su i pedijatrijski slučajevi, naročito kod djece mlađe od 12 godina koja su nevakcinisana, ali nema naznaka da je, osim što se brže širi, delta soj virusa opasniji kod djece.

Brzo ovlašćenje moglo bi da pomogne u ublažavanju potencijalnog porasta slučajeva na jesen, posebno sa školama koje su već otvorene širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije