Svijet

Pratite nas na Google news

Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.

Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.
Foto: Tanjug | Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.
Tanjug

BRISEL - Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni dio Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih mjerimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

On se založio da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i uspješno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspješno u 2020. godini", poručio je Varhelji.

On je naglasio da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susjedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona uključe EU oblasti i prije ulaska u samo članstvo kao što su zelena i digitalna agenda transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efkasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije