Svijet

Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.

Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.
Foto: Tanjug | Varhelji za uspješno okončanje dijaloga Beograd-Piština u 2020.

BRISEL - Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni dio Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih mjerimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

On se založio da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i uspješno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspješno u 2020. godini", poručio je Varhelji.

On je naglasio da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susjedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona uključe EU oblasti i prije ulaska u samo članstvo kao što su zelena i digitalna agenda transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efkasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije