Svijet

Vašington post sproveo anketu, a na kraju se ogradili od nje

Vašington post sproveo anketu, a na kraju se ogradili od nje
Foto: Twitter / Printscreen | Vašington post sproveo anketu, a na kraju se ogradili od nje

VAŠINGTON - ​Anketa koju je sredinom septembra sproveo list Vašington post u saradnji s medijskom kućom "ABC News" u hipotetskom revanšu između demokrate Džoa Bajdena i republikanca Donalda Trampa 2024. bivšem predsjedniku daje prednost od čak deset odsto u odnosu na trenutnog stanovnika Bijele kuće.

Gomilajući sudski procesi, čini se, trenutno nemaju nikakav negativan učinak na predizbornu kampanju Donalda Trampa, a Bajden nikako ne uspijeva zahuktati trku za reizbor.

"Moguće je da se radi o nekoj anomaliji, ali je ovako poražavajući rezultat vrlo teško uljepšati" rekla je Marta Radac, politička komentatorka "ABC Newsa", koja je bila vidno šokirana rezultatima istraživanja.

Koliko se uopšte i može vjerovati predizbornim anketama nakon svih najava? Naročito ako se uzme u obzir činjenica da se u ovom slučaju radi o trendu koji u velikoj mjeri odskače od zaključaka anketa drugih medijskih kuća. One, naime, najavljuju mrtvu trku do samog kraja ili toliko tanku prednost Džoa Bajdena da ona ulazi u domenu statističke greške.

Ankete kumulativno najavljuju trend

Neobična je i činjenica da se od ankete ogradio i sam Vašington post, ocijenivši je kao "vjerovatnu anomaliju", zbog čega su se brojni čitaoci zapitali šta ih je uopšte podstaklo da objave rezultate dotičnog ispitivanja javnog mnjenja.

Ali, ankete, kumulativno gledano, najavljuju trend od kojeg i sami demokrati sve teže i teže okreću glavu - Džo Bajden ima golem problem s kampanjom, zbog čega američka ljevica hitno mora prestati gurati glavu u pijesak nadajući se da će se problem riješiti sam od sebe, tačnije kad Trampu kao najizglednijem protivkandidatu počnu sudski procesi, predviđeni za mart 2024. godine.

Činjenica ostaje da Džo Bajden ima najlošiji rejting od Džimija Kartera, jednomandatnog predsjednika SAD-a. Čak 56 odsto Amerikanaca, nezavisno o kući koja je provodila istraživanje, ima negativno mišljenje o trenutnom predsjedniku, što je Bajdenov lični rekord. Ono što naročito treba zabrinuti demokrate jest i činjenica kako 40 odsto Amerikanaca smatra da danas živi lošije nego prije četiri godine.

Aktuelnom predsjedniku podrška drastično pada i među Hispancima te Afroamerikancima, i to u korist Donalda Trampa koji među njima trenutno kotira bolje nego 2020. godine. Među Hispancima uživa podršku od 42 odsto, a među Afroamerikancima oko 20 odsto. Tramp uživa prednost i od 20 odsto u demografskoj grupi mlađih od 35, među kojima je Bajden 2020. suparnika pobijedio s uvjerljivom, dvocifrenom prednošću.

Radnička klasa - Ahilova peta američke ljevice

Ahilova peta američke ljevice ostaje radnička klasa, koja demokrate i dalje smatra elitom otcijepljenom od realnosti i stvarnih problema. Vrijedi napomenuti kako se ova anketa poklopila i s velikim štrajkom radnika u automobilskoj industriji, od čega je Bajdenova administracija pokušavala okretati glavu dok problem nije postao prevelik za ignorisanje. Tramp, ipak, nije čekao časa da štrajkačima da podršku, a najavio je i svoj dolazak u Mičigen.

Dona Brazil, bivša predsjednica Nacionalnog vijeća Demokratske stranke, tijela koje je zaduženo za operativne poslove i, u konačnici, izbornu strategiju stranke, smatra da je još prerano za paniku, ali potvrđuje kako je riječ o "informaciji koja teško sjeda na želudac".

"Da, ne spavam mirno noću ako je to ono što vas zanima", priznala je Brazil novinarima "The Huffington Posta", istakavši kako sve veći broj Amerikanaca osjeća ogorčenje zbog rastućih troškova života, zbog čega bi se stranka trebala više angažovati oko promocije ekonomskih uspjeha Bajdenove administracije, navodi "Jutarnji".

Vrijedi napomenuti kako Donald Tramp trenutno uživa prednost od gotovo nevjerovatnih 43 odsto u odnosu na drugoplasiranog Rona DeSantisa u kontekstu republikanskih predizbora. Njegova nominacija postaje toliko sigurna da se Tramp neće pojaviti ni na drugoj debati Republikanske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije