Svijet

Vatikan: Nova smjena zbog skandala sa finansijama

Vatikan: Nova smjena zbog skandala sa finansijama
Foto: Tanjug | Vatikan: Nova smjena zbog skandala sa finansijama

VATIKAN - Vatikan je saopštio da će švajcarski advokat Rene Brilhart, šef Borda direktora Službe za informacije o finansijama Vatikana, sutra biti smijenjen, a on navodi da je podnio ostavku.

Odlazak Brilharta, koji je na toj funkciji bio pet godina, rezultat je skandala oko policijske racije u njegovim kancelarijama 1. oktobra.

U saopštenju Vatikana se navodi da će on napustiti položaj sutra, na kraju mandara, i da je papa Franjo preduzeo korake za imenovanje njegovog nasljednika.

Poslije tog saopštenja, Brilhart je Reutersu izjavio da je dao ostavku.

Nakon policijske racije 1. oktobra pet zaposlenih u Vatikanu hitno je suspendovano, uključujući direktora Službe za informacije o finansijama Tomaza di Rucu.

Domeniko Ðani, dugogodišnji šef obezbjeđenja Vatikana i papin lični tjelohranitelj, dao je ostavku dvije sedmice kasnije zbog curenja informacijama.

Služba za informacije o finansijama je negirala da je uradila nešto nezakonito, dok je državni sekretr Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, prošlog mjeseca priznao da posao nije bio transparentan i obećao da će biti rasvijetljen.

Papa Franjo bi trebalo da imenuje Brilhartovog nasljednika kada se vrati iz posjete Tajlandu i Japanu, 26. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije