Svijet

Većina Britanaca protiv plana Tereze Mej

Većina Britanaca protiv plana Tereze Mej
Foto: Arhivska fotografija | Većina Britanaca protiv plana Tereze Mej
Srna

LONDON - Velika većina britanske javnosti protiv je planova premijera Tereze Mej za izlazak iz EU, rezultati su najnovijih anketa.

Prema rezultatima ankete agencije "JuGov" obavljene za list "Sunday Times", glasači bi više voljeli da bivši ministar spoljnih poslova Boris DŽonson vodi pregovore o izlasku iz EU i da bude na čelu Konzervativne partije na narednim izborima.

Rezultati ukazuju da samo 16 odsto ispitanih smatra da Mejova dobro vodi pregovore o Brexitu, a 34 odsto njih misli da bi to Džonson bolje radio.

Britanija treba da izađe iz članstva EU 29. marta 2019. godine, ali su Vlada, parlament, javnost i poslovni svijet duboko podijeljeni oko toga kakav bi Bregzit trebao da bude.

Planovi Mejove za održanje bliskih trgovinskih odnosa sa EU izazvalo je krizu u njenoj Vladi i postoje spekulacije da će se suočiti sa glasanjem o povjerenju nakon što su dvojica ministara, uključujući Džonsona, podnijeli ostavke u znak protesta.

"Svaki deseti ispitani bi se na eventualnom referendumu pozitivno izjasnio o predloženom planu Vlade za Brexit. Skoro polovina smatra da je veoma loš po Britaniju", rezultati su ankete.

Anketa pokazuje da su glasači sve više podijeljeni i da se sve veći broj udaljava od dvije najveće političke frakcije u Velikoj Britaniji - Konzervativne stranke i Liberalne partije.

Oko 38 odsto ispitanih kaže da bi glasali za novu stranku krajnje desnice koja bi bila posvećena Bregzitu, a skoro četvrtina bi podržala stranku krajnje desnice sa antimigrantskim i antiislamskim stavom.

Agencija "JuGov" obavila je ispitivanje sa 1.688 odraslih između 19. i 20. jula.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije