Svijet

Vlada SAD objavila izvještaj o NLO

Vlada SAD objavila izvještaj o NLO
Foto: Screenshot | Vlada SAD objavila izvještaj o NLO

VAŠINGTON - Američka vlada je objavila dugoočekivani izvještaj o NLO u kojem je navedeno da analitičari iz sektora odbrane i obavještajnih podataka ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili porijeklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti.

Obavještajne agencije SAD nemaju jasne odgovore o prirodi 143 od 144 misteriozna leteća objekta primijećena u periodu od 2004. do 2021. godine, navodi se u dijelu američkog izvještaja sa kojeg je sklonjena oznaka povjerljivosti.

Dokument pod nazivom "Preliminarna procjena: Neidentifikovane vazdušne pojave" pripremila je Kancelarija direktora Državne obavještajne službe SAD, a on sadrži podatke o incidentima koji su prijavljeni u periodu od novembra 2004. godine do marta ove godine. Proces prikupljanja i analiziranja podataka se nastavlja.

"Ograničena količina kvalitetnih izvještaja o neidentifikovanim vazdušnim pojavama otežava našu mogućnost da iznesemo čvrste zaključke o njihovoj prirodi ili namjeni", ističe se u izvještaju.

Izvještaj pokazuje da se u većini slučajeva vjerovatno radi o fizičkim predmetima, jer je većinu registrovalo više senzora, uključujući radar, infracrveno zračenje, elektro-optičke uređaje, radare za oružje i vizuelno posmatranje.

Prema navodima Kancelarije, postoji mogućnost da su prijave rezultat grešaka senzora, podvale ili pogrešnog viđenja posmatrača, te da zahtijevaju dublju analizu, prenosi TASS.

Vlasti SAD registrovale su ukupno 144 slučaja neidentifikovanih vazdušnih pojava, uključujući 80 nakon registrovanja uz pomoć više senzora.

Neimenovani visokorangirani američki zvaničnik izjavio je za Rojters da vlasti nemaju podatke koji nagovještavaju da se radi o vanzemaljskim predmetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije