Svijet

Vojska SAD optužila Rusiju za vojnu intervenciju u Libiji

Vojska SAD optužila Rusiju za vojnu intervenciju u Libiji
Foto: Twitter/US AFRICOM | Vojska SAD optužila Rusiju za vojnu intervenciju u Libiji
Tanjug

KAIRO - Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) optužila je Rusiju da je poslala svoje borbene avione u Libiju da pomognu ruskim dobrovoljcima koji se bore na strani snaga Kalife Hiftera, izvjestio je AP.

Rusija je odbacila ove navode kao dezinformacije.

U oštro intoniranom saopštenju AFRICOM je saopštila da su ruski borbeni avioni četvrte generacije nedavno doletjeli iz jedne baze u Rusiji preko Sirije gdje su im promijenjene oznake kako bi prikrili da pripadaju ruskoj vojsci, ne navodeći koliko aviona je doletjelo i gdje su prizemljeni.

"Rusija predugo negira svoje učešće u libijskom konfliktu. Sada ne može da negira da je to tačno. Pratili smo detaljno kako ruski borbeni avioni četvrte generacije stižu u Libiju", izjavio je američki armijski general Stefan Tausend, komandant AFRICOM-a.

Andrej Krasov, zamjenik predsjednika komiteta za odbranu u ruskoj DUMI odbacio je američke tvrdnje kao dezinformacije.

"Ovo je još jedan u nizu američkih pokušaja da se optuži Rusija", ocijenio je Krasov, prenosi agencija Interfaks.

U Libiji bjesni građanski rat između dve frakcije koje se bore za vlast, istočne, koju predvodi general Hifter i zapadne, vojno slabije, ali koja kontroliše veći dio prijestonice Tripolija koju priznaju UN.

Generala Hiftera pored Rusije podržavaju UAE i Egipat, dok zapadnu frakciju pomažu Turska, Katar i Italija.

Hifterov štab je nedavno saopštio da su u borbe za Tripoli od nedavno uključeni i borbeni avioni koji su dugo bili prizemljeni i na remontu.

Komandant AFRICOM-a general Tausend ocijenio je da snage generala Hiftera nisu sposobne ni da naoružaju ni da polete ni da održavaju avione koji dejstvuju po Tripoliju bez pomoći države, tvrdeći da je ta pomoć stigla od Rusije.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da se kriza u Libiji ne može riješiti silom i zaključio da je neophodno hitno pokretanje konstruktivnog dijaloga između suprotstavljenih libijskih frakcija.

On je danas obavijestio Agilu Saleh Isu, saveznika komandanta Libijske nacionalne armije Kalife Haftara, da Moskva podržava trenutni prekid vatre i političke razgovore koji bi doprinijeli formiranju jedinstvenih libijskih vlasti.

Taj stav Lavrov je Isi prenio u telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je preneo Rojters.

Isa je, kako navodi britanska agencija, podređen Haftaru koji kontroliše istok Libije i suprotstavljen je medunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije