Svijet

Vojska Zimbabvea: Napreduju pregovori sa Mugabeom

Vojska Zimbabvea: Napreduju pregovori sa Mugabeom
Foto: Tanjug/AP | Vojska Zimbabvea: Napreduju pregovori sa Mugabeom

HARARE - Vojska Zimbabvea saopštila je da nastavlja pregovore sa predsjednikom te zemlje Robertom Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Državni mediji su objavili saopštenje vojske u kom se navodi da traju pregovori sa Mugabeom koji "napreduju", prenosi AP.

Snage državne odbrane su saopštile da je "značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsjednika Mugabea" i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

U saopštenju se navodi da "trenutni kontakt" vojske Zimbabvea "sa glavnokomandujućim predsjednikom Robertom Mugabeom napreduje a građani će o ishodu biti obaviješteni što je prije moguće".

Kako je agencija prenijela u četvrtak, državni list Zimbabvea objavio je, kako tvrdi, nove fotografije sastanka predsjednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Konstantinom Čivengom, dok se razgovori o razriješenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju.

Fotografije je objavio list "Herald", prenio je AP.

Lider opozcije Morgan Cvangiraj je poručio da bi Mugabe trebalo da podnese ostavku u interesu zemlje.

Istovremeno, agencija Rojters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razriješile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u raskošnoj "Plavoj kući", tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namjerava da podnese ostavku prije izbora zakazanih za sljedeću godinu.

"To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsjednik mora da okonča svoj mandat", kazao je izvor.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbjednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao "Veliki stari čovjek" afričke politike, podsjetio je Rojters.

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsjednički mandat, javio je prethodno Rojters.

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobjegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srijede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije