Svijet

Pratite nas na Google news

Vojska ispalila bojeve metke da rastjera demonstrante u Bejrutu

Vojska ispalila bojeve metke da rastjera demonstrante u Bejrutu
Foto: Tanjug/AP | Demonstranti pokušali ući u predsjedničku palatu u Bejrutu, vojska ispalila bojeve metke
Tanjug

BEJRUT - Libanska vojska ispalila je večeras bojevu municiju i gumene metke u vazduh kako bi rasterala više stotina antivladinih demonstranata koji su pokušali da uđu u predsjedničku palatu.

Demonstranti su se okupili danas u predgrađu Bejruta, Baabdi, odakle su se uputili ka predsjedničkoj palati kako bi izrazili svoj protest zbog, kako su naveli, toga što vlasti nisu preuzele odgovornost za nedavnu razornu eksploziju u libanskoj prijestonici, prenosi AP.

Na istom mjestu u predgrađu Baabdi, na putu ka predsjedničkoj palati, okupili su se i simpatizeri libanskog predsjednika Mišela Auna, koji su doprinijeli tenzijama, dodaje američka agencija.

Sukob dvije grupe je sprečilo više stotina vojnika, nakon čega je grupa antivladinih demonstranata pokušala da probije kordon vojske ispred palate.

Vojnici su, kako dodaje AP, ispalili više šaržera bojeve municije u vazduh, a zatim i gumene metke, kako bi rastjerali demonstrante.

Neki od demonstranata gađali su vojsku kamenicama i granjem, povredivši nekoliko vojnika, dodaje AP.

Američka agencija dodaje da demonstranti, kao i dio libanske javnosti, optužuje libanske političare, predstavnike sistema bezbjednosti i sudstva, da su znali da je u luci u Bejrutu skladišten opasan hemijski materijal koji je doveo do razorne eksplozije i da ništa nisu učinili po tom pitanju.

U eksploziji je 4. avgusta stradalo oko 190 osoba, dok je više od 6.000 povređeno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije