Svijet

Vojska preuzela kontrolu nad tri pokrajine na jugu Sirije

Vojska preuzela kontrolu nad tri pokrajine na jugu Sirije
Foto: Tanjug/AP | Vojska preuzela kontrolu nad tri pokrajine na jugu Sirije

MOSKVA - Sirijska Vlada preuzela je tri pokrajine na jugu Sirije od pobunjenika i militanata, te tako vratila kontrolu nad područjem na granici sa Jordanom, saopšteno je iz ruske vojske.

General ruske vojske Sergej Rudskoj izjavio je da su sirijske snage, uz podršku ruskog vazduhoplovstva, eliminisale militante Islamske države i Nusra fronta i preuzele kontrolu nad pokrajinama Suvajda, Dara i Kuneitra.

On je pohvalio "jedinstvenu operaciju" koja je sirijskoj vojsci omogućila da vrati kontrolu nad teritorijom površine 3.332 kilometra kvadratna, koju su držali militanti i pobunjeničke grupe.

"Vlasti u Damasku, koje podržava Rusija, potpuno su preuzele kontrolu nad granicom između Sirije i Jordana", rekao je Rudskoj.

Rudskoj je dodao da su stvoreni uslovi za nastavak aktivnosti snaga mirovne misije UN u Golanskoj visoravni, javio je AFP.

Nakon više od sedam godina od početka građanskog rata u Siriji, snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada uspjele su da preuzmu kontrolu nad skoro dvije trećine sirijske teritorije.

Sirijska vojska u građanskom ratu ima podršku saveznika Rusije i Irana, kao i boraca libanskog Hezbolaha i pripadnika narodne vojske iz Iraka, Irana i Avganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije