Svijet

Vrhovni sud dozvolio djelimični uvid u Trampove finansije

Vrhovni sud dozvolio djelimični uvid u Trampove finansije
Foto: Tanjug/AP | Vrhovni sud dozvolio djelimični uvid u Trampove finansije

Američki Vrhovni sud presudio je danas da tužilac iz Nujorka može da dobije finansijska dokumenta predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je spriječio, bar za sada, da Predstavnički dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, dobije uvid u slična dokumenta.

Obje presude sa sedam glasova "za" i dva "protiv" potpisao je konzervativni predsjedavajući sudija Džon Roberts.

Jedna presuda znači da sudski nalog, upućen Trampovoj dugogodišnjoj računovodstvenoj firmi Mazars LLP da preda različita finansijska dokumenta velikoj poroti u Njujorku u okviru krivične istrage koja se vodi protiv predsjednika, može da se sprovede.

Medutim, sud je zaobišao odluku o tome da li odbori Predstavničkog doma takođe mogu da, na osnovu sudskih naloga, dođu do Trampovih finansijskih dokumenata, što predstavlja kratkoročnu pobjedu za Trampa.

Spor će se nastaviti na nižim sudovima, navodi “Glas Amerike”.

U obje presude, Robertsu se pridružilo četvoro liberalnih sudija kao i dvojica konzervativnih sudija koje je Tramp postavio u sudu - Bret Kavano i Nil Gorsuč.

Sud je naveo da je prije 200 godina, "veliki sudija našeg suda" utvrdio da nijedan građanin, čak ni predsjednik, kategorički nije iznad zajedničke dužnosti da pruži dokaze kada učestvuje u kaznenom postupku, prenosi BBC.

Tramp je prvi predsjednik SAD od Ričarda Niksona koji je odbio da javno objavi svoje poreske prijave.

Njegovi advokati tvrdili su da Tramp ima potpuni imunitet dok je na čelu SAD i da Kongres nema važeće opravdanje da traži ta dokumenta.

Tramp tvrdi da nikakvih kršenja zakona nije bilo, a istragu o njegoviom poreskim poslovima nazvao je "lovom na vještice".

Odbori Predstavničkog doma izdali su naloge tražeći Trampova finansijska dokumenta od firme Mazars LLP koja se godinama bavi njegovim računovodstvom, kao i dvije banke Deutsche Bank i Capital One.

U okviru krivične istrage koju vodi kancelarija okružnog tužioca sa Menhetna Sajrusa Vensa, koji je demokrata, sudski nalozi su upućeni firmi Mazars da preda velikoj poroti u Njujorku dokumenta, uključujući Trampove prijave poreza iz prethodnih deset godina.

Vensova kancelarija pokrenula je istragu protiv Trampa i njegove orgnanizacije 2018, poslije otkrića da je navodno "kupio ćutnju" dvije žene koje tvrde da su imale afere sa predsjednikom u prošlosti - porno glumicu Stormi Danijels i bivšu Plejbojevu manekenku Karen Mekdugal.

Tramp i njegovi saradnici su demantovali da je predsjednik bio u vezi sa tim ženama.

U sporu oko naloga koje je tražio Predstavnički dom, Tramp je tvrdio da Kongres nema validni razlog što traži njegova dokumenta, te da bi otkrivanje tih dokumenata kompromitovalo privatnost njegove porodice i omelo ga u sprovođenju dužnosti.

Odbor Predstavnickog doma za nadzor vlade je u aprilu 2019. izdao obavezni nalog firmi Mazars tražeći dokumenta o porezima i druge finansijske informacije iz proteklih osam godina, poslije svjedočenja Majkla Koena, Trampovog bivšeg advokata.

Koen je rekao da je Tramp u finansijskim dokumentima između 2011. i 2013. godine "naduvao" vrijednost svoje imovine, a u nekima umanjio određene iznose da bi smanjio plaćanje poreza na nekretnine.

Odbor za finansije u Predstavničkom domu ispituje moguće pranje novca u transakcijama i poslovima na tržištu nekretnina u koje je bio uključen Tramp.

U odvojenoj istrazi, Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma ispituje da li je zbog takvih transakcija Tramp bio podložan uticaju stranih državljana ili vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije