Svijet

Zabranio je učešće Đokoviću na Australijan openu, a sad je izgubio izbore

Zabranio je učešće Đokoviću na Australijan openu, a sad je izgubio izbore
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zabranio je učešće Đokoviću na Australijan openu, a sad je izgubio izbore
N.N.

Premijer Australije Skot Morison izgubio je vlast na nedavno održanim izborima u toj zemlji, a slijedeći premijer će poslije skoro deceniju doći iz redova laburista.

Naša javnost Morisona pamti po sagi o učešću Novaka Đokovića na Australian Openu, ali je svojim sunarodnicima poznat i po brojnim aferama koje su obilježile njegovu karijeru.

Morison priznao je poraz na izborima, čime je do sada opoziciona Laburistička stranka uz podršku stranaka koje se zalažu za pitanja ekologije okončala deceniju vlasti konzervativaca.

"Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albanizom. Čestitao sam mu na izbornoj pobjedi", rekao je Morison, koji je ujedno podnio i ostavku kao predsjednik stranke.

Saga Novak Đoković

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković u januaru je otputovao u Australiju, kako bi odbranio titulu na Australian Openu. Međutim, situacija se preokrenula kada su tamošnje vlasti odlučile da njegova viza nije ispravna, kao i da neće moći da igra na turniru.

Đokoviću su granične vlasti na samom aerodromu 5. januara saopštile da njegova viza mora biti ukinuta, jer nije podnio svu neophodnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće.

Najbolji teniser svijeta je tada prebačen u pritvor u hotelu Park, dok su australijske vlasti razmatrale njegov slučaj.

Tenis Australija, organizator turnira, potvrdila je da je Đoković dobio dozvolu za učešće i ulazak, u skladu sa pravilima koja podrazumijevaju i izuzeće od vakcinacije iz zdravstvenih razloga.

Ova pravila donesena su u decembru prošle godine uz odobravanje vlade australijske države Viktorije. Međutim, u središtu ove sage našla se vakcinacija protiv koronavirusa, zbog čega je Morison lično saopštio da Novak Đoković neće imati drugačiji tretman od ostalih putnika koji ulaze u tu zemlju.

"Moj stav je da on treba da ima isti tretman kao i ostali. Postoje i drugi slučajevi – i bilo ih je poprilično prethodnih godina – u kojima su ljudi dobili izuzeće i imali odgovarajuće dokaze koji su išli u korist njihovim tvrdnjam", rekao je Morison, dok je svijet čekao odluku o tome da li će Novak Đoković biti deportovan u Srbiju ili će mu dokumentacija o medicinskom izuzeću biti uvažena.

Na prvom suđenju, sudija je donio odluku da više instance moraju da odluče o Đokovićevoj deportaciji, jer prema njegovom mišljenju srpski teniser nije prekršio pravila koja su mu predočena prije dolaska u Australiju.

Đoković se tada vratio u Park hotel, gdje je čekao početak narednog suđenja, a u Srbiji su organizovani protesti zbog njegovog tretmana u Australiji.

Imajući u vidu da je čitav slučaj preuzela savezna vlada, tada je već bilo jasno da Đoković neće zaigrati na turniru koji je osvajao više puta do tada.

Na drugom suđenju, odluka je konačno donesena - Đoković će biti deportovan iz Australije, a na čelu bitke protiv najboljeg tenisera svijeta našao se upravo odlazeći premijer Skot Morison.

Pomalo licemerno s obzirom na to da je i sam Morison optužen da koristi privilegije kako bi izbegao stroga kovid ograničenja koja ve duže vrijeme važe u Australiji. Morisonu se pružila prilika da naciji pokaže moć, snagu i odlučnost pred izbore, ali se ispostavilo da je njegova taktika uzaludna.

Morison je žarko želeo drugi mandat, to nikada nije krio. Njegova pozicija ugrožena je već nekoliko mjeseci, jer građani Australije nisu zadovoljni načinom na koji je vodio zemlju kroz pandemiju. Ipak, korona nije jedino što se premijeru zamjera, a njegove nevolje počele su 2019. godine – kada je i izabran na tu funkciju.

Australija se u tom periodu suočila sa stravičnim šumskim požarima, koji su devastirali zemlju. Morison je tada otišao na odmor sa porodicom, dok su zemlja u krizi i umorni vatrogasci ostali u sjenci koju je premijer riješio da zaboravi u toku trajanja godišnjeg odmora.

To je bio Morisonov prvi prekršaj, a uslijedili su mnogi.

Pandemija je ubrzo paralisala cijeli svijet, ali je odgovor Australije u početku bio snažan. Tokom 2020. godine virus je bio pod kontrolom, Australija jedna od retkih zemalja koja je uspješno suzbila širenje pošasti, a građani su sa nestrpljenjem čekali dolazak vakcina koje će im omogućiti povratak "u normalu".

Morison je ponovo zakazao.

Početak vakcinacije je kasnio, vakcina nije bilo dovoljno, a stopa vakcinisanih još uvek nije dostigla potreban nivo. Iz ovih razloga, građani su dobar dio 2021. godine proveli u strogom karantinu, čak i u periodu kada se ostatak svijeta "otvorio".

Morisonova vlada je bila žestoko kritikovana zbog postupanja sa optužbama o nedoličnom ponašanju u Domu parlamenta Australije 2021. godine. Aktuelni premijer odliučio je da ne otvori istragu o navodima pojedinih žena da trpe sekualno uzemiravanje u parlamentu, što je bio svojevrsni presedan. Morisonova vlada je postala prva u istoriji koja je odbila preporuku predsjednika da se istraga otvori i navodi ispitaju.

Australiji sada prijeti omikron, a građani i pojedini mediji ocijenili su da Morison čeka sa donošenjem bitnih odluka, sve dok ne postane prekasno.

Aspen je bio u trendu na Tviteru u decembru, i to ne zbog kontinuiranih snježnih padavina. Umjesto toga, kružile su glasine - koje su prikupile hiljade spekulativnih tvitova - da je australijski premijer Skot Morison stigao u Aspen privatnim avionom zajedno sa saputnikom milijarderom na zasluženi odmor.

To ne bi bio problem da se Australija u tom momentu nije nalazila u karantinu, da građani nisu bili bjesni i uplašeni, a premijer otputovao u Aspen.

U prilog navodima o odmoru govori i činjenica da on u tom periodu nije viđen u javnosti, niti je bilo saopštenja kabineta premijera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije