Svijet

Zaharova: Ne vjerujemo Berlinu na riječ, nismo razvijali novičok

Zaharova: Ne vjerujemo Berlinu na riječ, nismo razvijali novičok
Foto: Tanjug/AP | Zaharova: Ne vjerujemo Berlinu na riječ, nismo razvijali novičok

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da Moskva nema osnova da vjeruje Berlinu na riječ u vezi sa slučajem ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i poručila da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o razvoju supstance poznate kao novičok.

"Očigledno da Berlin ne žuri da podijeli ove informacije (o situaciji u vezi s Navaljnim) i istovremeno zahtijeva hitnu akciju Rusije. Moskva nema ni osnova ni planova da vjeruje Berlinu na riječ", rekla je Zaharova tokom brifinga.

Ona je dodala da je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo rok za istragu o slučaju Navaljnija, čekajući informacije od Njemačke.

"Berlin još nije dostavio biološke uzorke Navaljnog i rezultate testa, niti je obezbijedio bilo kakve informacije o prirodi liječenja koje taj ruski državljanin dobija na klinici Charite. Njemačka nije obezbijedila nikakvu saradnju o organizovanju razgovora između njega i ruskih istražitelja", rekla je Zaharova.

Na pitanje da li misli da postoji protivrječnost u izjavama da Rusija nikada nije nije posjedovala novičok i prošlonedjeljnog komentara direktora Spoljne obavještajne službe Sergeja Nariškina da su eliminisane zalihe ovog hemijskog agensa, Zaharova je rekla da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o stvaranju supstance poznate kao novičok.

"Više puta smo govorili da Sovjetski Savez i Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nisu imale istraživačke i razvojne radove na projektima s kodnim imenom novičok. Mogu samo da potvrdim da ruski stav po ovom pitanju nije promijenjen", poručila je Zaharova.

Ona je dodala da "što se tiče brojnih spekulacija" pojedinaca na ovu temu i "netačnih interpretacija" izjava ruskih zvaničnika u masovnim mediima, "nije potreban komentar".

Navaljnom je prošlog mjeseca pozlilo u Sibiru, nakon čega je smješten u bolnicu u Omsku, a potom u stanju indukovane kome prebačen na liječenje u Berlin, odakle je pušten danas.

Njemačka tvrdi da rezultati tri laboratorije pokazuju da je otrovan nervnim agensom nivočokom, što Moskva negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije