Svijet

Zaharova: Novi vojni budžet potvrđuje američku politiku dominacije

Zaharova: Novi vojni budžet potvrđuje američku politiku dominacije
Foto: Sputnik | Zaharova: Novi vojni budžet potvrđuje američku politiku dominacije

SVETLOGORSK - Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da novi vojni budžet SAD samo potvrđuje politiku dominacije Vašingtona i ima destruktivan efekat na postojeći sistem međunarodne bezbjednosti.

Ona je navela da vojni budžet za 2019. godinu potvrđuje politiku jačanja dominantne uloge Vašingtona na svjetskoj sceni sa pozicije sile.

"Vojni budžet od 716 milijardi dolara, što je bez presedana, je rekordno visok za posljednjih 15 godina i ima destruktivan efekat na postojeći sistem međunarodne bezbjednosti", rekla je Zaharova novinrima.

Zaharova je istakla da je novim budžetom predviđeno finansiranje projekata u skladu sa antiruskom i antikineskom politikom koja je utvrđena u strategiji nacionalne odbrane i bezbjednosti SAD, prenio je TASS.

Prema njenim riječima, takve mjere Vašingtona predstavljaju prepreku razvoju rusko-američkih odnosa koji se guraju u ćorsokak.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je juče budžet za narednu Finansijsku godinu u iznosu od 716 milijardi dolara, što je za 20 milijardi više nego što je vojska imala u ovoj godini, javio je Ej-Bi-Si.

Nakon potpisivanja zakona, Tramp je rekao da se radi "o najznačajnijoj investiciji u vojsku u savremenoj istoriji", a posebno je istakao da je u narednoj finansijskoj godini, koja počinje 1. oktobra, predviđeno povećanje plata u vojsci od 2,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije